Žele ustanovu u Podgorici za liječenje djece-zavisnika

Inicijativu uputila četiri multidisciplinarna tima za sprečavanje zloupotrebe droga, koji djeluju u Nikšiću, Podgorici, Baru i na Cetinju, povodom 26. juna - Međunarodnog dana protiv zloupotrebe droga

6763 pregleda 1 komentar(a)
Droga ne bira, ostavimo razlike po strani: Bulajić, Foto: Svetlana Mandić
Droga ne bira, ostavimo razlike po strani: Bulajić, Foto: Svetlana Mandić

Zbog sve izraženijeg problema zloupotrebe droga, upućena je inicijativa za osnivanje ustanove za tretman maloljetnika/ca koji zloupotrebljavaju psiho-aktivne supstance (PAS).

Inicijativu su uputila četiri multidisciplinarna tima za sprečavanje zloupotrebe droga, koji djeluju u Nikšiću, Podgorici, Baru i na Cetinju, povodom 26. juna - Međunarodnog dana protiv zloupotrebe droga.

Inicijativa je, zasad, upućena ministrima zdravlja, rada i socijalnog staranja, Dragoslavu Šćekiću i Admiru Adroviću, kao i gradonačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću, pošto pomenuti timovi smatraju da bi buduća ustanova trebalo da se nalazi u glavnom gradu, ali da bude otvorena jednako za svu djecu.

”Činjenica je da broj djece koje zloupotrebljavaju droge raste iz godine u godinu. To potvrđuju i rezultati ESPAD istraživanja, koje na svake četiri godine realizuje Institut za javno zdravlje Crne Gore. To potvrđuju i statistike centara za socijalni rad i Uprave policije. Dodatno brine što raste i broj djece koje ulaze u vršenje krivičnih djela, a u vezi sa prodajom droga. To potvrđuju i medijski navodi. To potvrđuje i slika sa terena”, navodi u saopštenju za javnost Jovan Bulajić, izvršni direktor NVO “Preporod” koja je juče obilježila 16 godina uspješnog rada i postojanja.

Upravo je “Preporod”, NVO za pomoć zavisnicima i članovima njihovih porodica, od 2020. počeo pokretati multidisciplinarne timove, u okviru regionalnog projekta “Biram oporavak”, a uz podršku Svjetske federacije za borbu protiv droga.

”Ovog momenta u Crnoj Gori imamo jednog dječijeg psihijatra. Nemamo specifično prilagođene programe za tretman maloljetnih lica. Nemamo standardizovane programe primarne prevencije koji se sprovode u kontinuitetu, i čija se učinkovitost evaluira. Nemamo ni u drugim pomažućim strukama specifično obučen kadar, jer nije medicina jedina nauka koja se bavi tretmanom, već su za to neophodni multidisciplinarni timovi sastavljeni od senzibilisanih stručnjaka, ljekara, psihologa, sociologa, socijalnih radnika, defektologa, pravnika, profesora fizičkog vaspitanja, policajaca...”, istakao je Bulajić.

Prema njegovim riječima, u multidisciplinarnim timovima, nalaze se “dokazani profesionalci” iz Kakaricke gore, centara za socijalni rad, Uprave policije, Zavoda za socijalnu i dječiju zaštitu, Ombudsmana, domova zdravlja, Zavoda za zapošljavanje, opštinskih kancelarija za prevenciju narkomanije, civilnog sektora, tužilaštava, a postoje indicije i interesovanje da se timovi proširuju predstavnicima medija, sudova...

”Ovdje se radi o sinhronizovanom stavu i ubjeđenju dokazanih profesionalaca, sa višegodišnjim, ili čak višedecenijskim iskustvom. Jasno nam je da ova priča iziskuje materijalna izdvajanja, ali što se prije krene u neki proces, prije će se i realizovati”.

Ocijenio je da je idealan momenat da se političke i bilo koje druge razlike ostave po strani, jer droga ne bira ni po boji kože, pripadnosti nekoj partiji, narodu ili bilo kojoj drugoj podjeli.

Bonus video: