Crna Gora rekla "ne" fašizmu, ali on nije digao ruke od nje

Komemoracija na Kapinom polju, kod Nikšića, gdje je 1943. strijeljano 25 boraca

3929 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa komemoracije, Foto: UBNOR
Detalj sa komemoracije, Foto: UBNOR

Udruženje boraca narodno-oslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašisti Nikšića održali su kod spomenika na Kapinom polju komemoraciju povodom obilježavanja 79 godina od strijeljanja 25 boraca.

Nakon što su položili cvijeće, predsjednik nikšićkog UBNOR-a Slobodan Bato Mirjačić podsjetio je da u nikšićkoj opštini ima više od 200 spomenika i poručio da ne smijemo dozvoliti da budu zapušteni i zaboravljeni.

Radovan Damjanović, član predsjedništva UBNOR-a, podsjetio je da je 25. juna 1943. godine okupator sa domaćim izdajnicima iz barskog logora odveo i u više mjesta Crne Gore strijeljao 180 rodoljuba, a među njima i njih 25 koji su ubijeni pored rijeke Moštanice.

Među strijeljanim u drugim mjestima Crne Gore toga dana, bilo je i 19 iz nikšićke opštine.

”Ova odmazda okupatora uslijedila je poslije njihovih teških poraza u borbama sa partizanskim jedinicama tokom poznate Četvrte i Pete ofanzive. Crna Gora je jasno i glasno rekla ‘ne’ fašizmu istorijske 1941. godine, ali fašizam nije digao ruke od nje, kao ni od mnogih sredina danas u Evropi i svijetu. Nažalost, danas u 21. vijeku svjedočimo brutalnom ubijanju i uništavanju osnovnih ljudskih prava i sloboda kako pojedinaca tako i državnih zajednica”, kazao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, tamo gdje se ubija čovjek, njegova sloboda, pravo na dostojanstvo, ideja humanizma, tolerancije i ravnopravnosti, caruju fašizam i nacizam.

”Ne smijemo dozvoliti da pobijedi fašizam. Treba biti svjestan da u svakom društvu, pa i u ovom našem, postoje organizovani pokreti i pojedinci koji žele fašizaciju društva i stvaranja atmosfere mržnje prema drugima”.

Damjanović je poručio da svi moraju biti ujedinjeni oko ideje antifašizma, koju danas baštini napredno čovječanstvo.

”Tim činom ćemo na najbolji način cijeniti i poštovati i ove žrtve pred čijim spomenikom stojimo i one brojne širom Crne Gore koje su se borile, živjele, umirale i izborile za slobodu Crne Gore. Protestujmo protiv svi oblika primitivizma, vrijeđanja nacionalnog i ličnog dostojanstva, zbog skrnavljenje državnih simbola, ispisivanja grafita i pjevanja nacionalističkih pjesama...”

Damjanović je istakao da ne smijemo dopustiti unižavanje i prekrajanje istorije NOR-a, kao i skrnavljenje spomenika podignutih borcima i antifašistima koji su donijeli slobodu i mir.

Cvijeće je položila i delegacija opštinskog odbora Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore Nikšić.

Spomenik na Kapinom polju je rad Slobodana Vukajlovića, čijih pet stubova sjedinjenih u baklju slobode, predstavlja pet stubova na koje su prilikom strijeljanja vezivane grupe od po pet logoraša.

Bonus video: