poručeno da svi moraju biti ujedinjeni oko ideje antifašizma

Crna Gora rekla "ne" fašizmu, ali on nije digao ruke od nje

Komemoracija na Kapinom polju, kod Nikšića, gdje je 1943. strijeljano 25 boraca

3872 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa komemoracije, Foto: UBNOR
Detalj sa komemoracije, Foto: UBNOR

Udruženje boraca narodno-oslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašisti Nikšića održali su kod spomenika na Kapinom polju komemoraciju povodom obilježavanja 79 godina od strijeljanja 25 boraca.

Nakon što su položili cvijeće, predsjednik nikšićkog UBNOR-a Slobodan Bato Mirjačić podsjetio je da u nikšićkoj opštini ima više od 200 spomenika i poručio da ne smijemo dozvoliti da budu zapušteni i zaboravljeni.

Radovan Damjanović, član predsjedništva UBNOR-a, podsjetio je da je 25. juna 1943. godine okupator sa domaćim izdajnicima iz barskog logora odveo i u više mjesta Crne Gore strijeljao 180 rodoljuba, a među njima i njih 25 koji su ubijeni pored rijeke Moštanice.

Među strijeljanim u drugim mjestima Crne Gore toga dana, bilo je i 19 iz nikšićke opštine.

”Ova odmazda okupatora uslijedila je poslije njihovih teških poraza u borbama sa partizanskim jedinicama tokom poznate Četvrte i Pete ofanzive. Crna Gora je jasno i glasno rekla ‘ne’ fašizmu istorijske 1941. godine, ali fašizam nije digao ruke od nje, kao ni od mnogih sredina danas u Evropi i svijetu. Nažalost, danas u 21. vijeku svjedočimo brutalnom ubijanju i uništavanju osnovnih ljudskih prava i sloboda kako pojedinaca tako i državnih zajednica”, kazao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, tamo gdje se ubija čovjek, njegova sloboda, pravo na dostojanstvo, ideja humanizma, tolerancije i ravnopravnosti, caruju fašizam i nacizam.

”Ne smijemo dozvoliti da pobijedi fašizam. Treba biti svjestan da u svakom društvu, pa i u ovom našem, postoje organizovani pokreti i pojedinci koji žele fašizaciju društva i stvaranja atmosfere mržnje prema drugima”.

Damjanović je poručio da svi moraju biti ujedinjeni oko ideje antifašizma, koju danas baštini napredno čovječanstvo.

”Tim činom ćemo na najbolji način cijeniti i poštovati i ove žrtve pred čijim spomenikom stojimo i one brojne širom Crne Gore koje su se borile, živjele, umirale i izborile za slobodu Crne Gore. Protestujmo protiv svi oblika primitivizma, vrijeđanja nacionalnog i ličnog dostojanstva, zbog skrnavljenje državnih simbola, ispisivanja grafita i pjevanja nacionalističkih pjesama...”

Damjanović je istakao da ne smijemo dopustiti unižavanje i prekrajanje istorije NOR-a, kao i skrnavljenje spomenika podignutih borcima i antifašistima koji su donijeli slobodu i mir.

Cvijeće je položila i delegacija opštinskog odbora Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore Nikšić.

Spomenik na Kapinom polju je rad Slobodana Vukajlovića, čijih pet stubova sjedinjenih u baklju slobode, predstavlja pet stubova na koje su prilikom strijeljanja vezivane grupe od po pet logoraša.