Kod mladih Pljevljaka vlada opšta apatija

Čak 78 odsto anketiranih ne vjeruje da za njih postoji prilika da se zaposle. Isti procenat mladih nikada nije pohađao neki vid neformalnog obrazovanja, a kao razlog navode da ono ne postoji u njihovoj opštini, odnosno da ne znaju kome da se obrate

2052 pregleda 2 komentar(a)
Gimnazija u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Gimnazija u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Čak sedamdeset osam odsto mladih građana i građanki Pljevalja ne vjeruje da za njih postoji prilika za zaposlenje, a malo je onih koji posjećuju kulturne događaje u gradu. Isti procenat mladih nikada nije pohađao neki vid neformalnog obrazovanja, a kao razlog navode da ono ne postoji u njihovoj opštini, odnosno da ne znaju kome da se obrate.

To je pokazala analiza koju je uradio Institut za strateške studije i prognoze u okviru inicijative Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) koji, uz finansijsku podršku Evropske unije, sprovodi UNDP u Crnoj Gori, s ciljem osnaživanja položaja mladih u lokalnim zajednicama. Analiza je obuhvatila procjenu postojećih zakonskih okvira i strategija, fokus grupe s mladima u 15 opština, dubinske intervjue s donosiocima odluka, kao i kvantitativno istraživanje na uzorku od 1818 mladih.

Od 226 anketiranih u Pljevljima, 63 odsto nikada ne prisustvuje kulturnim događajima (muzeji, galerije, pozorišta), a taj problem je posebno izražen među mladim muškarcima.

Takođe je indikativan podatak da 77 odsto mladih građana Pljevalja ne razmišlja o pokretanju sopstvenog biznisa, jer smatraju da im nedostaje stručnosti i hrabrosti.

Čak 94 odsto mladih u Pljevljima ne posjećuje lokalni omladinski klub, niti učestvuje u aktivnostima lokalnih nevladinih organizacija.

”Nizak stepen učešća mladih građana i građanki Pljevalja u javnom životu na lokalnom nivou prepoznaju institucije, nevladin sektor i sami mladi što je opomena za sve djelove društva”, pokazalo je Istraživanje potrebe mladih i procjene lokalnih omladinskih politika u 15 crnogorskih opština.

Ubjedljivo najvažniji razlog za nezadovoljstvo u većini opština, kako se navodi, jeste loš sveukupni kvalitet življenja, uzrokovan lošim mogućnostima zapošljavanja, kvalitetom obrazovanja i dostupnošću kulturnih sportskih i drugih sadržaja za mlade. Prilike na tržištu rada i to nezadovoljstvo odražavaju se i na nedostatak želje mladih za napredovanjem, a posebno na gubitak interesovanja za vannastavne aktivnosti, hobije ili uključivanje u donošenje odluka u lokalnoj zajednici.

Sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Emina Salihović kazala je da su očekivanja od istraživanja velika, jer je za lokalnu samoupravu izuzetno važno da poboljša komunikaciju s mladima i ojača spregu s organizacijama koje se bave mladima.

Institucije, kako je pokazala anketa vjeruju da je kulturna ponuda grada bogata, dok su mladi iskazali mišljenje da su im ti sadržaji nezanimljivi ili da najave čak i ne stižu do njih.

Cilj ReLOaD programa je, između ostalog, da ohrabri mlade ljude da se uključe u donošenje odluka i poboljša njihov ekonomski položaj.

Bonus video: