Ljeto u Kolašinu u znaku festivala

Biće organizovan niz događaja, a planirano je da se većina njih održi na gradskim trgovima

2026 pregleda 0 komentar(a)
Većina događaja na gradskom trgu, Foto: Dragana Šćepanović
Većina događaja na gradskom trgu, Foto: Dragana Šćepanović

Tokom naredna dva mjeseca u Kolašinu će biti organizovan niz pozorišnih, likovnih, muzičkih i književnih događaja, a planirano je da se većina njih održi na gradskim trgovima.

Kako je “Vijestima” kazala direktorica Centra za kulturu Gorica Ilinčić, cilj je da, uz podršku Opštine, prije svega održe kontinuitet manifestacija koje po tradiciji daju pečat kulturnom ljetu i međunarodnog su karaktera.

”Međunarodni festival karikature godinama Centar organizuje sa karikaturistom Darkom Drljevićem. Tema ovogodišnjeg konkursa Festivala je ‘Kompromis i tolerancija’. Tema je dosta široka, a njen glavni cilj je da se porukama svjetskih umjetnika, karikaturista, ukaže da se svaki nesporazum, spor ili konflikt rješava dijalogom, razgovorom...”, objašnjava Ilinčić.

Najbolji radovi Festivala biće izloženi i predstavljeni kolašinskoj publici 1. avgusta, kada će biti i uručene nagrade pobjednicima konkursa. Tokom trajanja Festivala, Drljević će za polaznike do 16 godina održati školu stripa, animacije i karikature.

Međunarodni Etno kamp i ove godine okupiće studente i profesore u oblasti etnomuzikologije iz regiona. Nizom predavanja i radionica biće, kaže Ilinčić, izučavane i predstavljene tradicionalne igre i pjesme raznih krajeva regiona.

”Etno kamp ima za cilj da prepozna, dokumentuje i izuči elemente nematerijalnog nasljeđa, onog dijela kome prijeti nestajanje, ali i onog dijela koji je još u funkciji ili se stvara u koheziji starog i novog. Na Javnom času koji će po tradiciji biti organizovan 5. avgusta na Trgu, biće predstavljeni programi i rezultati radionica”, najavljuje direktorica Centra.

Kruna kolašinskog kulturnog ljeta i ove godine biće Međunarodni festival pozorišta Korifej, koji će trajati od 7. do 22. avgusta. Organizuje ga NVO “Korifej teatar”, pod pokroviteljstvom Opštine i tehničku podršku Centra.

”Ta manifestacija se pokazala kao vrlo važna u kulturnoj ponudi grada tokom ljeta. U toku festivala biće prikazane pozorišne predstave za sve uzraste iz zemlje i regiona. Pozorišni festival čini da Kolašin u ljetnjim mjesecima bude prepoznat kao grad pozorišta i kulture”, kaže Ilinčić.

Likovna kolonija Kolašin održaće se od 25. jula do 4. avgusta. Ta manifestacija obnovljena je prošle godine, a plan je da postane tradicionalna. Okupiće, kaže direktorica Centra, desetak afirmisanih likovnih umjetnika. Pokrovitelj i tog događaja je Opština.

”Radovi koji budu nastali za vrijeme Kolonije biće poklonjeni Centru za kulturu i znatno će obogatiti legat grada, a 3. avgusta na Trgu će biti izloženi radovi učesnika. Tog dana biće upriličeni susreti i druženja s umjetnicima, planiran je i prateći muzički program”, kaže ona.

Pored tih tradicionalnih planirano je još nekoliko desetina događaja, a među njima su koncert KIC Pop hora, koji će na Trgu biti održan 8. jula. Tri dana kasnije u galeriji Zavičajnog muzeja planirano je otvaranje izložba slika i crteža Naoda Zorića. Pozorišna predstava “Pismo” u produkciji Centra za kulturu Kolašin, u kojoj igraju Jelena Đukić i Đorđije Tatić, premijerno će biti izvedena pred kolašinskom publikom 14. jula. Tokom tog mjeseca biće održani, između ostalog, i promocija knjige kratkih priča “Dobri čovjek” Gordane Vuković, veče poezije i muzike Bojana Peka Minića, koncert KUD-a “Mijat Mašković”, te veče poezije po izboru veterana i amatera Kolašinskog pozorišta. Kolašinska publika u julu će biti u prilici i da vidi predstavu “Boing, boing” Nikšićkog pozorišta, po tekstu francuskog pisca Marka Kamelotija, a u režiji Rastislava Ćopić.

Avgust će, pored tradicionalnih kulturnih manifestacija, obilježiti i raznovrstan muzički program. Između ostalog planiran je i koncert klasične gitare “Trio fatal “ - Dražen Joković, Petar Dobričanin i Marko Prentić, kao i koncert grupe Legende.

Tokom tog mjeseca biće otvorena izložba grafičkih mapa i litografija akademskog slikara Dimitrija Popovića “Oktoih i Sv. Petar Cetinjski” iz fonda Zavičajnog Muzeja i izložba “Sjećanje na kolašinsku rok grupu Galaksija”.

Bonus video: