U Vojnom ljetnjem kampu boravi 29 srednjoškolaca

Za polaznike Kampa pripremljene su brojne sportsko-rekreativne i kulturno-zabavne aktivnosti, a Kamp će se realizovati na vojnim lokacijama u Kolašinu i Pljevljima

1533 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Dvadeset devet srednjoškolaca iz Crne Gore živjeće dvije sedmice vojničkim životom, a oprobaće se u vojničkim vještinama, kao što su topografija, orijentiring, sanitetska i alpinistička obuka, logorovanje, odnosno ishrana i preživljavanje u prirodi.

Oni će pohađati šesti Ljetnji vojni kamp za mlade, koji je otvoren u kasarni "Milovan Šaranović" u Danilovgradu, a organizuju ga Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore za učenike II i III razreda srednjih škola.

Direktor Direktorata za ljudske resurse pukovnik Velibor Bakrač i zamjenik načelnika Generalštaba VCG pukovnik Željko Radulović su im tom prilikom poručili da budu marljivi, ali i da izgrade prijateljstva koja će im ostati u sjećanju.

Bakrač je istakao da se nada da će srednjoškolci iskoristiti priliku koja im je ukazana, te da su ispunjeni osjećajem ponosa i patriotizama dok noseći uniformu vojske postaju, makar na kratko, dio "uzvišenog i humanog poziva".

Radulović je polaznicima poručio da iskoriste priliku i steknu dragocjeno iskustvo, a da se nada da će za neke od njih Vojska postati životni poziv.

foto: Ministarstvo odbrane

Za polaznike Kampa pripremljene su brojne sportsko-rekreativne i kulturno-zabavne aktivnosti, a Kamp će se realizovati na vojnim lokacijama u Kolašinu i Pljevljima.

Iz Ministarstva odbrane su saopštili da je izbor učesnika izvršilo Ministarstvo prosvjete u koordinaciji sa direktorima srednjih škola, a da je cilj projekta da srednjoškolci, kroz aktivnosti i druženje razvijaju osjećaj solidarnosti i drugarstva, stiču znanja o ulozi i značaju Vojske Crne Gore u društvu i time jačaju interesovanje za vojni poziv.

"O uspješnosti Ljetnjeg vojnog kampa govore i podaci da je interesovanje za vojni poziv, nakon dvonedjeljnog vojničkog života, rezultiralo i prijavama na javne oglase za izbor kadeta na vojnim akademijama. Od 53 kadeta koji se obrazuju na inostranim vojnim akademijama, njih trinaestoro je učestvovalo na prethodno organizovanim kampovima", saopštili su iz Ministarstva.

Kao najskoriji primjer, oni su naveli kadeta Dalibora Španjevića koji je ove godine upućen na Pomorsku akademiju Annapolis u SAD, a koji je 2020. godine bio učesnik Ljetnjeg vojnog kampa.

Bonus video: