"Dok država kasni sa reakcijom na eskalaciju nasilja nad ženama, one debelo plaćaju cijenu"

Potpisnice saopštenja su upitale kako je moguće da vlada za vladom nije u stanju da osigura minimalne standarde zaštite života žena i djece od porodično partnerskog nasilja, ali i zašto država ne djeluje iskreno protiv rodno zasnovanog nasilja i mizoginije

6324 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Čekajući valjane odgovore od Vlade u vezi sa prijeko potrebnom zaštitom od rodno zasnovanog nasilja i femicida koji su potresali Crnu Goru prethodnih mjeseci, ubijena je još jedna žena.

To se navodi u zajedničkom saopštenju koje potpisuju izvršna direktorica SOS Nikšić Nataša Međedović, izvršna direktorica Sigurna ženska kuća (SŽK) Budislavka Saveljić, izvršna direktorica SOS Podgorica Biljana Zeković, izvršna direktorica NVO Prima Aida Perović i izvršna direktorica CRI Nikšić Fana Delija ističu da žene debelo plaćaju cijenu, dok država značajno kasni sa reakcijom na eskalaciju nasilja nad njima.

One su u svom saopštenju istakle da su kontrola i suzbijanje porodičnog nasilja isključiva odgovornost društva i države.

Dodaju da je previše žena napolju koje se nose sa devastirajućim posledicama nasilja, same, suočene sa stigmom, sumnjom, pritiskom i siromaštvom. "Kada zaštitni sistem koji postoji da bi razumio i zaštitio žrtve, a procesuirao i kaznio počinioce na ovo ćuti ili isto manifestuje, dobijemo žrtve koje ne traže pomoć već ostaju same".

"Tako, neke jedva prežive nasilje, a neke umru! Na svakih sedam minuta jedna žena doživi nasilje u porodici u ovoj državi. Godišnje to je 75.000 žena koje dožive nasilje, a njih manje od tri odsto se usudi da traži neki vid pomoći. Jedna je juče ubijena", navodi se u saopštenju.

Potpisnice saopštenja su upitale kako je moguće da vlada za vladom nije u stanju da osigura minimalne standarde zaštite života žena i djece od porodično partnerskog nasilja, ali i zašto država ne djeluje iskreno protiv rodno zasnovanog nasilja i mizoginije.

Upitale su i zašto se rad i napori ženskih specijalizovanih servisa koji spasavaju ženske živote uzimaju zdravo za gotovo, te kada će Vlada prestati da škrtari za rad skloništa u Crnoj Gori i koliko koštaju ženski životi?

"Još jedna dominantno muška vlada je zauzela pozicije! Pozivamo je da da odgovore na gore postavljena pitanja i prevenira nove femicide", zaključuje se u njihovom saopštenju.

Bonus video: