smatraju da je Još jedna dominantno muška vlada zauzela pozicije

"Dok država kasni sa reakcijom na eskalaciju nasilja nad ženama, one debelo plaćaju cijenu"

Potpisnice saopštenja su upitale kako je moguće da vlada za vladom nije u stanju da osigura minimalne standarde zaštite života žena i djece od porodično partnerskog nasilja, ali i zašto država ne djeluje iskreno protiv rodno zasnovanog nasilja i mizoginije

6159 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Čekajući valjane odgovore od Vlade u vezi sa prijeko potrebnom zaštitom od rodno zasnovanog nasilja i femicida koji su potresali Crnu Goru prethodnih mjeseci, ubijena je još jedna žena.

To se navodi u zajedničkom saopštenju koje potpisuju izvršna direktorica SOS Nikšić Nataša Međedović, izvršna direktorica Sigurna ženska kuća (SŽK) Budislavka Saveljić, izvršna direktorica SOS Podgorica Biljana Zeković, izvršna direktorica NVO Prima Aida Perović i izvršna direktorica CRI Nikšić Fana Delija ističu da žene debelo plaćaju cijenu, dok država značajno kasni sa reakcijom na eskalaciju nasilja nad njima.

One su u svom saopštenju istakle da su kontrola i suzbijanje porodičnog nasilja isključiva odgovornost društva i države.

Dodaju da je previše žena napolju koje se nose sa devastirajućim posledicama nasilja, same, suočene sa stigmom, sumnjom, pritiskom i siromaštvom. "Kada zaštitni sistem koji postoji da bi razumio i zaštitio žrtve, a procesuirao i kaznio počinioce na ovo ćuti ili isto manifestuje, dobijemo žrtve koje ne traže pomoć već ostaju same".

"Tako, neke jedva prežive nasilje, a neke umru! Na svakih sedam minuta jedna žena doživi nasilje u porodici u ovoj državi. Godišnje to je 75.000 žena koje dožive nasilje, a njih manje od tri odsto se usudi da traži neki vid pomoći. Jedna je juče ubijena", navodi se u saopštenju.

Potpisnice saopštenja su upitale kako je moguće da vlada za vladom nije u stanju da osigura minimalne standarde zaštite života žena i djece od porodično partnerskog nasilja, ali i zašto država ne djeluje iskreno protiv rodno zasnovanog nasilja i mizoginije.

Upitale su i zašto se rad i napori ženskih specijalizovanih servisa koji spasavaju ženske živote uzimaju zdravo za gotovo, te kada će Vlada prestati da škrtari za rad skloništa u Crnoj Gori i koliko koštaju ženski životi?

"Još jedna dominantno muška vlada je zauzela pozicije! Pozivamo je da da odgovore na gore postavljena pitanja i prevenira nove femicide", zaključuje se u njihovom saopštenju.