sastala se sa ministarkom kulture albanije

Vlaović: Jačanje prekogranične institucionalne saradnje polazna tačka u daljoj saradnji sa Albanijom

Dogovoreno je da se u narednom periodu osnaže aktivnosti u cilju planiranja i zajedničke realizacije projekata iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, održive valorizacije kulturnih dobara i stvaranja uslova za razvoj sektora kreativnih industrija

2151 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Intenziviranje saradnje u svim oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva, podsticanje koprodukcijskih odnosa, razmjena predstava, izložbi, muzičkih koncerata, kao i podrška rezidencijalnim boravcima pisaca i prevodilaca iz dvije države, zajednički su pravci djelovanja u okviru resora kulture Crne Gore i Albanije.

To je poruka ministarke kulture i medije Maša Vlaović nakon razgovara sa ministarkom kulture Albanije Evom Margriti o potencijalnim pravcima za razvoj i jačanje institucionalne saradnje na međunarodnom nivou.

Vlaović i Margariti su naglasile izuzetnu saradnju dva ministarstva u prethodnom ciklusu IPA Prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora i uspješnu realizaciju projekata MONET i HAMLET.

Iz PR Centra je saopšteno da su se sagovornice osvrnule na realizaciju projekta "3C Prekogranična razmjena sa ciljem razvoja kulturnih i kreativnih industrija" u okviru kojeg će u septembru biti organizovana prva umjetnička razmjena u Kreativnom habu u Kotoru.

"U septembru će u Kreativnom habu u Kotoru biti organizovana prva umjetnička rezidencija u kojoj će učestvovati umjetnici iz Albanije, Italije i Crne Gore koji su odabrani na javnom konkursu. Rezultat radionice će biti kreiranje proizvoda iz oblasti dizajna, ICT, modernih zanata, muzičkog i pozorišnog izraza. Stručni mentorski tim koji je angažovan na projektu će oformiti timove koji će od jula početi online pripremu razvoja svojih proizvoda, a u septembru učestvovati na desetodnevnoj rezidenciji", najavila je Vlaović

Margariti je prezentovala i rekonstrukciju bivše Zgrade Kinostudija u Tirani u kojoj će u okviru istog projekta uskoro biti otvoren "Park umjetnosti" kao kreativni prostor za stvaraoce iz različitih sfera umjetnosti.

Dogovoreno je da se u narednom periodu osnaže aktivnosti u cilju planiranja i zajedničke realizacije projekata iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, održive valorizacije kulturnih dobara i stvaranja uslova za razvoj sektora kreativnih industrija.