analiza instituta za biologiju mora

JP Morsko dobro: Morska voda odličnog kvaliteta na 83 odsto lokacija

Iz JP Morsko dobro saopšteno da rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, odnosno da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju

2994 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Vuk Lajović
Ilustracija, Foto: Vuk Lajović

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 21. do 23. juna, pokazali su da je na 83,6 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta.

Kako je saopšteno iz JP Morsko dobro, analize kvaliteta morske vode su pokazale da je na 10 odsto lokacija voda dobrog, dok je na 6,4 odsto lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

Navode, da ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, odnosno da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

"Klasifikacija voda za kupanje u okviru ovogodišnjeg Programa praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode vrši se u skladu sa članom 8 Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje, kojim se vode za kupanje klasifikuju kao: "odlične", "dobre", "zadovoljavajuće" i "loše", navodi se u saopštenju Morskog dobra.

U opštini Ulcinj, kako se dodaje, od ukupno 18 lokacija na kojima se realizuje Program praćenja sanitarnog kvaliteta, morska voda je bila odličnog kvaliteta na njih 15 dok je na tri ona bila zadovoljavajućeg kvaliteta

"Analize su pokazale da je morska voda bila odličnog kvaliteta na svih 15 lokacija u opštini Bar. Kada je u pitanju opština Budva, Program se realizuje na 32 lokacije, od kojih je njih 29 voda bila odličnog kvaliteta, na 1 dobrog, te na 2 zadovoljavajućeg kvaliteta. U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, od ukupno 9 lokacija voda je bila odličnog kvaliteta na njih 7 dok je na 2 lokacije ona bila dobrog kvaliteta. Analize su pokazale da je u Kotoru na 11 lokacija voda bila odličnog kvaliteta na 7 mjesta, na 3 lokacije dobrog i na 1 zadovoljavajućeg kvaliteta. U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 15 ona bila odličnog, na 5 dobrog, a na 1 zadovoljavajućeg kvaliteta", navodi se u saopštenju.