utvrdila institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda

Bez obrazloženja odbijen za pripravnički

"MUP povrijedio pravo podnosiocu pritužbe"

4002 pregleda 2 komentar(a)
Armenko, Foto: Ombudsman
Armenko, Foto: Ombudsman

Ne obrazloživši zbog čega nije željelo da potpiše ugovor o stručnom osposobljavanju, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) povrijedilo je prava podnosiocu pritužbe, utvrdila je institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Postupak pred Zaštitnikom odnosi se na onemogućavanje obavljanja stručnog osposobljavanja u nikšićkom Centru bezbjednosti kao i nedostavljanja obrazloženja odluke o razlozima za takvo postupanje.

Na internet stranici eUprava utvrđeno je da je podnosilac pritužbe, sa studijskog programa Studije bezbjednosti, uparen sa MUP-om kao poslodavcem za obavljanje stručnog osposobljavanja.

Službenica MUP je elektronskim putem obavijestila podnosioca pritužbe da je u obavezi da se javi na posao 17. januara, kada će biti i organizovano i potpisivanje ugovora. Međutim, do sredine februara sa podnosiocem pritužbe nije zaključen ugovor o stručnom osposobljavanju. On je krajem istog mjeseca elektronskim putem od strane kabineta ministra obaviješten da je za zaključenje ugovora neophodna saglasnost volja obje strane, što u konkretnom nije slučaj.

”Obavještenje MUP-a... ne sadrži nijedan jasan i uvjerljiv razlog zbog kojeg sa podnosiocem pritužbe nije zaključen ugovor”, navodi se u mišljenju zamjenice zaštitnika Snežane Armenko.

Armenko ističe da iako je podnosilac pritužbe usmenim putem od strane službenice MUP obaviješten da zbog bezbjednosnih provjera ne može obavljati stručno osposobljavanje, nikako nije mogao biti uskraćen da pisanim putem bude obaviješten da je donošenju odluke prethodio određeni postupak...

Armenko konstatuje da MUP za svoj stav uopšte nije iznijelo razloge i da je takvim propustom kod podnosioca pritužbe moglo stvoriti utisak samovolje i arbitrarnosti, kao i nepovjerenje u profesionalizam i pravičnost prilikom donošenja odluke.