Studentima Visoke medicinske škole nude 14 dana prakse u Podgorici?

Kompromisni predlog bi se tokom sedmice mogao naći na dnevnom redu Vijeća Medicinskog fakulteta u Podgorici
242 pregleda 1 komentar(a)
Medicinski fakultet, Foto: Univerzitet Crne Gore
Medicinski fakultet, Foto: Univerzitet Crne Gore
Ažurirano: 11.10.2017. 06:31h

Studenti Visoke medicinske škole (VMŠ) mogli bi uskoro postići dogovor sa Medicinskim fakultetom u vezi sa praksom u Podgorici, saznaju “Vijesti”.

Prema nezvaničnim informacijama sa Univerziteta Crne Gore, Medicinski fakultet će ponuditi studentima VMŠ da tokom dvije sedmice u semestru borave u Podgorici i obavljaju praksu u laboratorijama te ustanove i u Kliničkom centru. Ostatak semestra bi bio rezervisan za nastavu u Beranama.

Ovaj kompromisni predlog, prema nezvaničnim informacijama, mogao bi se tokom sedmice naći na dnevnom redu Vijeća Medicinskog fakulteta.

Aktuelni raspored časova, a kojim studenti nijesu zadovoljni, predviđa praktičnu nastavu (tri dana) u Podgorici i teorijsku (dva dana) u Beranama. Studentski parlament je prošle sedmice saopštio da je taj model neodrživ, te da je fizički izuzetno naporno da studenti gotovo svakodnevno putuju na relaciji Berane-Podgorica.

Oni su prošle sedmice, tokom sastanka sa vršiocem dužnosti rektora Danilom Nikolićem, saopštili da je neophodno da se nađe rješenje “koje će organizaciju nastave na Visokoj medicinskoj školi učiniti efikasnom”.

Pitanje organizacije nastave na VMŠ mjesecima je okupiralo javnost, a okončano je smjenom Radmile Vojvodić sa mjesta rektora UCG. Vojvodićeva je tvrdila da je VMŠ akreditovana isključivo za Podgoricu sa nastavnom bazom u KC, dok je Vlada Crne Gore bila stava da ustanova treba da ostane u Beranama.

Vladina odluka dobila je podršku UO tek u avgustu, kada je nakon dva mjeseca razmjene oprečnih stavova između Vlade i UCG i raspisan konkurs za upis brucoša u VMŠ. Vojvodićeva je poručila da će cio slučaj dobiti epilog na sudu, te da se radi o “tome da izborna politika determiniše razvoj UCG kao institucije, a što je društveni trijumf partitokratije, poslušničkog ponašanja, instrumentalizovanja studenata”.

Iz Vlade je Vojvodićevoj više puta poručeno da se njihove odluke moraju poštovati.

Bonus video: