Đeka - Bušardi: Plan da se do kraja 2025. riješi problem ličnih dokumenata interno raseljenih i raseljenih lica

Bušardi je, kako navode, upoznao Đeku sa situacijom u Crnoj Gori kada je u pitanju broj izbjeglica iz Ukrajine, koji je trenutno po podacima MUP-a blizu deset hiljada, "što je za Crnu Goru značajan broj"

2476 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava
Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka sastao se danas sa šefom UNHCR-a u Crnoj Gori Žan-Ivom Bušardijem.

Kako je saopšteno iz ministarstva, kroz sprovođenje Strategije o migracijama i reintegraciji povratnika u Crnoj Gori 2021-2025 i Strategije socijalne inkluzije Roma i Egipćana 2021-2025 planirano je da se do kraja 2025. godine u potpunosti riješi problem ličnih dokumenata interno raseljenih lica i raseljenih lica, kao i upis u matične knjige rođenih.

Đeka razgovarao je sa Bušardijem, kako dodaju, razgovarao o važnosti poštovanja osnovnih ljudskih prava svih raseljenih lica i činjenici da je Crna Gora prepoznata kao dobar domaćin kada je riječ o prihvatanju izbjeglica.

"Bušardi se zahvalio na prijemu i čestitao ministru na imenovanju i poželio uspješnu saradnju. On je kazao da je UNHCR u Crnoj Gori od 1992. godine i da se bavi zaštitom izbjeglica i lica bez državljanstva, a kada je u pitanju saradnja sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava ona se konkretno odnosi na probleme sa kojima se suočavaj romska egipćanska populacija u Crnoj Gori", piše u saopštenju.

Bušardi je, kako navode, upoznao Đeku sa situacijom u Crnoj Gori kada je u pitanju broj izbjeglica iz Ukrajine, koji je trenutno po podacima MUP-a blizu deset hiljada, "što je za Crnu Goru značajan broj."

"Ministar Đeka zahvalio se na podršci koju UNHCR pruža Vladi Crne Gore i još jednom istakao važnost dobre saradnje u rješavanju svakog izazova", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: