Putevi i voda stalni problem u kolašinskim selima

Predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović razgovarala s građanima, najavila nove projekte i kadrovska rješenja. Građani istakli i problem parkinga u gradu, ali i dugo čekanje investitora na izdavanje urbanističko-tehničkih uslova

3081 pregleda 4 komentar(a)
Sa građanskog sata u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Sa građanskog sata u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Seoska putna i vodovodna infrastruktura, problem parkinga u gradu, finansijska podrška ranjivim grupama, ali i dugo čekanje investitora na izdavanje urbanističko-tehničkih uslova (UTU), bili su problemi o kojima su Kolašinci i Kolašinke govorili s predsjednicom Opštine Martom Šćepanović na građanskom satu "Otvoreno s Opštinom".

Kako je rekao Darko Medenica, problemi vodovoda na Crkvinama su dugogodišnji i usložnjavaju se gradnjom novih vikend kuća i turističkih etno naselja. On je tražio od Opštine da podijeli brigu o vodovodu s mještanima, podsjećajući da tim objektom decenijama volonterski brine Odbor mještana Crkvina.

"Treba da nađemo rješenje za to jer problem vodosnabdijevanja Crkvina postaje sve krupniji. Sada taj vodovod koristi oko 250 vikend kuća, 50 domaćinstava, dva turistička objekta, stacionar Crnagoraputa. Najvljuje se gradnja turističkih naselja. Mi smo, prije 10 godina, uz podršku Ministarstva poljoprivrede uredili novi bazen, što je koštalo oko 23.000 eura. Odbor koji brine o tom objektu radi volonterski, a na računu koji smo otvorili je oko 10.000 eura, koje nijesmo trošili. Nijesmo više u stanju sami da brinemo o održavanju vodovoda, a treba nam podrška i za redovnu kontrolu vode", rekao je Medenica.

Šćepanović je podsjetila da će uskoro biti riješen problem puta do Groblja u Crkvinama i obećala da će naredne sedmice organizovati sastanak predstavnika mještana Crkvine s direktorom Vodovoda i kanalizacije Momčilom Bulatovićem i njegovim saradnicima. Na tom sastanku, kazala je, trebalo bi da se pokuša da se nađe rješenje za vodosnabdijevanje u tom selu.

Predsjednica Opštine je objasnila da je napravljena kvalitetna strategija rješavanja teškoća u vodosnabdijevanju Kolašina. Projekti su, tvrdi ona, gotovi, predstoji revidiranje onog za bazen u Dulovinama, zbog povećanja cijena materijala. Novac za stavljanje bazena u funkciju postoji u kapitalnom opštinskom budžetu.

"Skretnica" koja s magistrale vodi do Dubravice, zaseoka Mioske, je nebezbjedna, tvrde mještani. Kako su objasnili, u izuzetno lošem stanju je i put od tog zaseoka do Miačkog katuna.

"Godinama smo se obraćali svim predsjednicima Opštine i nije ništa učinjeno. Ove godine smo se obratili Minstarstvu odbrane i oni su došli krajem maja da vide teren i naprave specifikaciju. Sada treba Opština da iskoordinira s Vojskom prioritete. U vezi sa skretnicom smo se obraćali nadležnom sekretarijatu i još nijesmo dobili odgovor", rekli su mještani.

Željko Medenica je skrenuo pažnju na loše stanje 1,3 kilometra puta od Žutog krša do Oćibe. Kako je kazala šefica kabineta predsjednice Opštine Radmila Šuković, lokalna uprava je već preduzela korake na rješavanju tog problema. Stručne ekipe su obišle teren i napravile predračun radova, a narednih dana, rekla je ona, znaće se tačno koliko će se i šta na toj saobraćajnici raditi.

Bato Bakić je govorio o nepropisnom parkiranju u Ulici Toška i Jovana. Zbog toga, tvrdi, ponekad ne može da priđe ulazu u svoje dvorište ni pješke. Objasnio je i da prostor oko te ulice, gdje je i gradski parking, pazarnim danima prodavci pilića, voća, povrća... pretvaraju u "paralelnu pijacu".

Šćepanović je obećala konkretne poteze oko rješavanja nepropisnog parkiranja, u toj i ostalim saobraćajnicama. Takođe, predsjednica Opštine kaže i da će uskoro parking kapaciteti u centru grada biti prošireni. Od države će, kazala je ona, zatražiti amandmane na rebalans budžeta i novac za izgradnju privremene garaže na prostoru iza zgrade Odjeljenja bezbjednosti (OB). Takođe, obećala je, biće uređen i manji parking preko puta Opštine. Najavila je i izradu nove odluke o regulaciji saobraćaja u gradu.

Probleme imaju i vlasnici vikend kuća na Drijenku. Izijevanje potoka u tom selu, ali i mnogo pomoćnih objekata za stoku, značajno utiču, kako tvrde, na kvalitet života.

Aleksandar Rakočević se žalio na sporost u izdavanju UTU nekim investitorima. Kako tvrdi na sitnu ispravku u tom dokumentu, za drugu fazu radova na objektu u Mojkovačkoj ulici, čeka se 50 dana.

Predsjednica Opštine je obećala da će vrlo brzo dati informacije o razlozima kašnjenja. Ona je najavila i kadrovsko osnaživanje, kako nadležnog sekretarijata, tako i svog kabineta. Uskoro, kako je rekla Šćepanović, zatražiće konsultantske usluge inženjera, što je, objasnila je, neophodno, s obzirom na obim i intenzitet gradnje u Kolašinu. Rekla je i da će nastojati da inženjeri koji su u Kolašinu i nezaposleni, dobiju priliku da pomognu gradu, koji doživaljava investicioni bum.

Zbog efikasnijeg rada, najavljuje Šćepanović, komunalni inspektori su sada u Komunalnoj policiji, a ne, kao do sada, u Sekretarijatu za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj.

Bonus video: