Zaštitnik ljudskih prava i sloboda: Nemedicinski kadar u lošijem položaju

Ministarstvo je ukazalo da je povećanje koeficijenta zdravstvenim radnicima uslovljeno potrebom da se zaustavi sve izraženiji odlazak radnika

2396 pregleda 3 komentar(a)
Ministarstvo ukazalo na veću složenost poslova, Foto: Shutterstock
Ministarstvo ukazalo na veću složenost poslova, Foto: Shutterstock

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda utvrdila je da je posljednjim izmjenama Granskog kolektivnog ugovora iz decembra, nemedicinski kadar stavljen u nepovoljniji položaj.

Zamjenica zaštinika Nerma Dobardžić dala je preporuku Ministarstvu zdravlja da pristupi izmjenama ovog ugovora na način što će na osnovu jasnih, mjerljivih i objektivnih kriterijuma utvrditi koeficijent složenosti poslova za zdravstvenu djelatnost, a u skladu sa standardnom klasifikacijom zanimanja.

Više osoba podnijelo je pritužbu na postupanje Ministarstva. U pritužbi, između ostalog, stoji da je posljednjim izmjenama granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost nemedicinski kadar ostao uskraćen za povećanje zarada, da je do tog momenta ono bilo linearno na osnovni koeficijent i da su novim ugovorom “poniženi i diskriminisani” i da smatraju da im je povrijeđeno pravo i na jednaku zaradu.

Prethodnim ugovorom s početka 2020. utvrđene su osnovne grupe poslova sa koeficijentima za utvrđivanje zarade po osnovu potrebne stručnosti i složenosti poslova, kojim nije napravljeno odvajanje na nemedicinski kadar i zdravstvene radnike.

Ministarstvo je ukazalo da je povećanje koeficijenta zdravstvenim radnicima uslovljeno potrebom da se zaustavi sve izraženiji odlazak radnika. Dalje, ističu da zdravstveni radnici u periodu pandemije kovida-19 daju nemjerljiv doprinos očuvanju ljudskih života i na suzbijanju širenja virusa izlažući svoje živote kako bi spasli živote drugih.

Takođe, da je u uslovima pandemije složenost poslova zdravstvenih radnika dodatno usložena, dok, kako navode, složenost poslova nemedicinskog kadra ostaje ista, posebno u uslovima digitalne povezanosti zdravstvenih ustanova sa Fondom za zdravstveno osiguranje u obavljanju kancelarijskih poslova, bez rizika za zdravlje kao i da je zaposlenima u zdravstvenom sektoru koji nisu zdravstveni radnici, uvećanje izvršeno kroz program “Evropa sad” kao i svim zaposlenim u javnom sektoru.

Bonus video: