Posmatranje neba iznad Podgorice: Kroz teleskope su se mogle vidjeti planete i galaksije

Iz Crnogorskog astronomskog društva su kazali da je ovako veliko interesovanje siguran znak da kod Podgoričana postoji ineresovanje za nauku
298 pregleda 14 komentar(a)
Posmatranje neba, Podgorica, Foto: Crnogorsko astronomsko društvo
Posmatranje neba, Podgorica, Foto: Crnogorsko astronomsko društvo
Ažurirano: 10.10.2017. 20:10h

U okviru manifestacije "Dani nauke" koje organizuje Ministarstva nauke, večeras je na platou kod vinskog podruma "Šipčanik" počelo javno astronomsko posmatranje neba iznad Podgorice, saopšteno je iz Crnogorskog astronomskog društva.

"Organizator osmatranja je Crnogorsko astronomsko društvo iz Podgorice u saradnji s astronomskim klubom iz Nikšića a pokrovitelj je Crnogorski savez za tehničku kulturu "Politehnika". Za osmatranje se prijavilo skoro 500 zainteresovanih, a prvi posjetioci su bile organizovane grupe učenika osnovnih škola "Njegoš" sa Cetinja i "Branko Božović" iz Podgorice kao i učenici Resursnog centra "Podgorica" Iako su organizatori postavili čak šest teleskopa kroz koji su se mogle vidjeti i u tom momentu iznad Podgorice vidljive planete sunčevog sistema i neke galaksije i galaktička jata redovi su zbog neočekivano velikog broja pojetilaca bili dugački", navodi se u saopštenju.

Iz Crnogorskog astronomskog društva su kazali da je ovako veliko interesovanje siguran znak da kod Podgoričana postoji ineresovanje za nauku.

"Astronomija je bazna nauka i vrijeme je da se udruže napori da grad dobije bar još nekoliko manjh teleskopa i jedan veći i da se javna astronomska osmatranja češće organizuju uz prigodna predavanja. Očekivano, najviše posjetilaca su bili mladi i djeca koju su u velikom broju doveli roditelji", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: