Traže zatvaranje Akva parka, jer nije izmirio zakup Opštini Budva

Kompleks na brdu Topliš otvoren je prije desetak dana

12389 pregleda 6 komentar(a)
Akva park na Toplišu, Foto: Vuk Lajović
Akva park na Toplišu, Foto: Vuk Lajović

Sekretarijat za zaštitu imovine uputio je dopis kolegama u Sekretarijatu za privredu da kompaniji “Aquaterra solution” koja gazduje velikim Akva parkom na brdu Topliš stavi van snage rješenje za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, jer nije izmirila zakup Opštini Budva.

To se navodi u dopisu koji potpisuje pomoćnik sekretara za zaštitu imovine Đorđe Zenović, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

Akva park otvoren je prije desetak dana, iako već treću godinu nije platio zakup zemljišta Opštini Budva, odnosno nije zaključio aneks ugovora.

Privredni sud usvojio je tužbeni zahtjev Opštine, odnosno Sekretarijata za zaštitu imovine, i obavezao kompaniju “Aquaterra solution” da isplati 215 hiljada eura na ime duga za zakupninu koji je ostao još od ljeta 2019. Kompanija nije izmirila zakup ni za 2020. ni za 2021, zbog čega Sekretarijat za zaštitu imovine je čak pri stavu da treba raskinuti ugovor, i da Opština preuzme vodenu atrakciju.

”Obraćam vam se zahtjevom da rješenje o obavljanju ugostiteljske djelatnosti od 30. septembra 2016. kojim se odobrava privrednom društvu ‘Aquaterra solution’ obavljanje ugostiteljske djelatnosti stavite van snage jer navedeno privredno društvo nije regulisalo imovinsko-pravne odnose sa Opštinom Budva kao zakupodavcem. Naime, rješenjem koje je izdao Sekretarijat za privredu u stavu 3 je predviđeno da važi istekom ili raskidom ugovora o davanju u dugoročni zakup nepokretnosti radi izgradnje akva parka. Istim ugovorom je u članu 4 stav 2 predviđeno: ‘zakupac se obavezuje da zakupninu plaća godišnje, najkasnije do kraja prvog kvartala’”, navodi se u dopisu.

Iz Sekretarijata za zaštitu imovine podsjećaju da Opština Budva sa zakupcem, kompanijom “Aquaterra solution” vodi spor pred Privrednim sudom radi izvršenja ugovorene obaveze za 2019. odnosno radi isplate ugovorene naknade Opštini kao zakupodavcu.

”Naglašavam da ‘Aquaterra solution’ nije zaključio aneks ugovora o zakupu za 2020, 2021. i 2022. te da nema regulisane imovinsko-pravne odnose sa Opštinom, odnosno da nema osnov za korišćenje zemljišta koje je u vlasništvu Opštine, pa samim tim ne ispunjava propisane zakonske uslove za izdavanje rješenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Očekujemo da će Sekretarijat za privredu u skladu sa svojim nadležnostima staviti van snage rješenje o obavljanju ugostiteljske djelatnosti zakupcu, sve do regulisanja imovinsko-pravnih odnosa sa Opštinom, odnosno do momenta zaključenja aneksa ugovora za navedene godine”, navodi Zenović u dopisu.

Projekat izgradnje Akva parka promovisan je 2006. kada je tadašnji ministar Predrag Nenezić položio kamen temeljac. Cijeli projekat pada u vodu jer kiparska kompanija “Numerico trade limited” ne uspijeva da realizuje ideju, ostavljajući milionske dugove Opštini.

Cijeli slučaj u januaru 2011. preuzima tužilaštvo, kada u Opštinu Budva ulaze inspektori i plijene kompletnu dokumentaciju, ali odnose i kompjutere. Iako je tada bilo govora o jednoj od najvećih korupcionaških afera jer su dugovi kiparske kompanije pali na leđa poreskih obveznika, nikada nije podignuta optužnica.

Opština, dok su njome upravljali kadrovi DPS-a, uspijeva krajem 2014. da animira “Aquaterra solution”, koja dostavlja na tenderu najpovoljniju ponudu. Firma iza koje je stajao ruski kapital dobija na trodecenijski zakup 41.889 kvadrata opštinske zemlje na Toplišu i pristaje da za dva miliona eura otkupi i opremu španskog proizvođača “Action waterscapes S.L.”, koju je ranije nabavila kiparska kompanija, a koja je godinama bila lagerovana u barskoj luci.

”Aquaterra solution” uspijeva da ispoštuje sve ugovorene obaveze i za dvije godine izgradi veliki vodeni grad, čije je svečano otvaranje bilo u junu 2016. godine, kada je vrpcu presjekao tadašnji gradonačelnik Budve Srđa Popović (DPS). Na više od četiri hektara izgrađene su 53 vodene atrakcije, a proteklih godina u Akva parku je radilo 140 radnika tokom sezone, uz svakodnevno više hiljada posjetilaca. Opština nikada nije pristala da inostranom partneru umanji cijenu vode, pa su troškovi bivali sve veći.

Prema Centralnom registru privrednih subjekata, firmu su prije šest godina osnovali “Brockhampton investments limited” i LLC “Avanti”. Potom kao osnivač ostaje “Brockhampton investments limited”, da bi se potom kao osnivači pojavili sa po 48,5 odsto kapitala “Henderson holdings lImited” i “Castelmaine holdings limited”, dok je tri odsto imao Sahret Hajdarpašić. Prije tri godine dolazi ponovo do promjena, pa se kao osnivači sa po 50 odsto kapitala upisuju firma “N4 foundation” i “Trakom fondation”. Od prošlog ljeta polovinu kapitala ima firma “Advent east estates S.R.O.”, dok “N4 foundation” i “Trakom foundation” padaju na po četvrtinu udjela.

Carević da pozove na zaključenje aneksa

Sekretarijat za zaštitu imovine uputio je urgenciju kabinetu predsjednika Opštine Marka Carevića nakon što prethodno nije dobio odgovor na dopis koji su uputili još u novembru prošle godine, zatraživši od prvog čovjeka Budve da pismenim putem pozove firmu “Aquaterra solution” na zaključenje aneksa ugovora.

Kako se navodi u urgenciji u koju su “Vijesti” imale uvid, Carevićev kabinet se upozorava da je neophodno da se zaključe aneksi ugovora kojima će biti precizirane zakupnine za 2020. i 2021. godinu.

Bonus video: