Medoks: Krenuti od zakonodavnog okvira koji će omogućiti sprovođenje antikorupcijskih mjera

Kako je saopšteno iz kabineta ninistra bez portfelja Zorana Miljanića, Medoks se saglasila sa Miljanićem da je korupcija barijera za dolazak investitora iz Velike Britanije u Crnu Goru

3797 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

U Crnoj Gori je važno da se krene od zakonodavnog okvira koji će omogućiti operativno sprovođenje antikorupcijskih mjera, ocijenila je ambasadorka Velike Britanije Karen Medoks.

Medoks, je u razgovoru sa ministrom bez portfelja Zoranom Miljanićem, podržala najavljene antikorupcijske inicijative Vlade i ocijenila da bi eksperstka pomoć Velike Britanije bila od velike koristi crnogorskim instritucijama tokom izrade Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

“Važno je da se krene od zakonodavnog okvira koji će omogućiti operativno sprovođenje antikoruopcijskih mjera”, navela je Medoks.

Kako je saopšteno iz Miljanićevog kabineta, ona se saglasila sa Miljanićem da je korupcija barijera za dolazak investitora iz Velike Britanije u Crnu Goru i ocijenila da su antikorupcijske mjere od velikog značaja u pregovorima sa EU.

“Sagovornici su se saglasili da je podrška Velike Britanije i do sada bila dragocjena posebno kada je riječ o afirmaciji vladavine prava, odnosno radu crnogorskih sudova i tužilaštava”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Miljanić kazao kako je Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije, prvi dokument takve vrste koji će pružiti institucionalni okvir za suprotstavljanje korupciji na svim nivoima i u svim segmentima društva.

Pojašnjavajući razliku između ranijeg Savjeta ža borbu protiv visoke korupcije i novih antikorupcijskih mjera 43. Vlade, Miljanić je kažao da će u novi Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije, pored predstavnika institucija izvršne vlasti, ući predstavnici sudstva, lokalnih samouprava, civilnog sektora i privrednih asocijacija.

“Riječ je o novom pristupu, jer smatramo da se korupciji na svim nivoima moramo suprostaviti akcijama kojima će animirati cijelo društvo”, kazao je Miljanić.

Bonus video: