Prijave za dječji dodatak počinju u ponedjeljak

"Za prijavu je samo potrebno da roditelj/staratelj u centru za socijalni rad (u opštini prebivališta) na uvid da svoju ličnu kartu i jedinstvene matične brojeve (JMB) djeteta/djece odnosno članova porodice"

10719 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Ilustracija, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Prijava roditelja/staratelja djece do 18 godina za ostvarivanje prava na dodatak za djecu u centrima za socijalni rad počeće od ponedjeljka, 4. jula 2022, saopšetno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Kako navode iz ovog resora "primjena prava počinje od 1. oktobra, a prva isplata sredinom novembra 2022. godine".

"Za prijavu je samo potrebno da roditelj/staratelj u centru za socijalni rad (u opštini prebivališta) na uvid da svoju ličnu kartu i jedinstvene matične brojeve (JMB) djeteta/djece odnosno članova porodice. Dalji postupak priznavanja i prestanka prava je kroz Informacioni sistem (e-Socijalni karton) automatizovan", navodi se u saopštenju.

Kako kažu u slučaju da roditelji djeteta ne žive zajedno (razvedeni, razdvojeni), potrebno je da roditelj kome je dijete povjereno na staranje, centru dostavi dokaz o tome (odluka suda), a obzirom na to da će dodatak biti isplaćen na adresu prebivališta djeteta, odnosno roditelju kome je dijete povjereno na staranje.

dječji dodatak
foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

"Za djecu koja su ostvarila pravo na dodatak za djecu do šest godina, pravo na dodatak do 18 godina biće dodijeljeno do 18. godine po službenoj dužnosti, pa nije potrebno da roditelji ove djece dolaze u Centar i podnose zahtjev. Rješenja o pravu na dodatak do 18 godina biće im uručena na kućnu adresu tokom oktobra i novembra", objasnili su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Iz ovog resora dodaju da za "djecu kojoj je pravo na dodatak do šest godina već prestalo ili će prestati do 31. avgusta 2022. godine, potrebno je u centru za socijalni rad podnijeti zahtjev za dodatak za djecu do 18 godina".

Dodatak u iznosu od 30 eura po djetetu isplaćuje se putem Pošte Crne Gore na adresu prebivališta djeteta, dodaju iz ministarstva.

"Pozivamo roditelje i staratelje da u međuvremenu kod Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ukoliko je potrebno, ažuriraju adresu prebivališta, kako bi dodatak za dijecu bio isplaćen pravovremeno i na tačnu adresu. Pravo na dodatak za djecu može ostvariti do petoro djece u porodici, izuzev u slučaju blizanaca ili kada djete iz porodice dodatak za djecu ostvaruje po osnovu prava na ličnu invalidninu ili dodatak za njegu i pomoć", zaključuje se u saopštenju.