Mijenjaju kotlove da bi smanjili zagađenje

Opština Pljevlja planira da zamijeni ugalj u gradskoj toplani energetski prihvatljivijim gorivima. Da li će se kao energent koristiti pelet znaće se nakon izrade studiju koja će potvrditi opravdanost varijanti

4300 pregleda 4 komentar(a)
Kotlarnica u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan
Kotlarnica u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan

U namjeri da dodatno smanji zagađenje vazduha u gradu, Opština Pljevlja planira da zamijeni kotlove na ugalj u gradskoj toplani, kotlovima na energetski prihvatljivija goriva.

To su potvrdili u lokalnoj upravi, uz napomenu da sadašnja kotlarnica iz koje se zagrijavaju stanovi i poslovni prostori u centru grada, značajno doprinosi zagađenju životne sredine.

Da li će se kao energent koristiti pelet ili ugalj znaće se nakon što opština izradi studiju koja će potvrditi opravdanost jedne ili druge varijante. Nisu mogli da preciziraju kada će se krenuti u realizaciju te ideje, niti koliko će koštati instalacija novih ekološki prihvatljivijih goriva.

”Planiramo da napravimo još jedan veliki iskorak u cilju smanjenja broja zagađivača. Zamjenom kotlovima na ekološki prihvatljiva goriva, peletom ili sječkom, pokazaće studija, učinili bismo zanačajn korak u smanjenju zagađenja vazduha u Pljevljima”, kazali su u lokalnoj upravi.

Iz Opštine podsjećaju da sadašnja kotlarnica u Skerlićevoj ulici snage šest megavata dnevno sagori oko deset tona uglja i stvori dva do tri metra kubna pepela.

Sastavni dio projekta biće revitalizacija primarne i sekundarne toplovodne mreže, uvođenja mjerača isporučene energije i samim tim pravednija naplata potrošene toplotne energije za građane odnosno korisnike usluge grijanja”, kazali su iz Opštine Pljevlja.

Ovaj projekat, kako ističu u lokalnoj upravi, finansirao bi se novcem od naplate ekološke naknade koju plaćaju tri velika zagađivača u Pljevljima - Rudnik uglja, Termoelektrana i Rudnik olova i cinka Gradir Montenegro. Godišnje po ovom osnovu opština Pljevlja prihoduje oko dva miliona eura.

”Sredstva za sve ovo imamo u ekološkoj naknadi i ne vidimo opravdanije mjesto za njihovo ulaganje od ovoga”, kazali su u lokalnoj upravi.

Kotlarnica u Skerlićevoj ulici u Pljevljima, iz koje se zagrijavaju stanovi i poslovni prostori u centru grada, radi bez dozvole za obavljanje djelatnosti iz oblasti toplotne energije.

To je u svom izvještaju nakon inspekcijskog nadzora obavljenog krajem januara konstatovao termoenergetski inspektor Miloš Kovačević.

Termoenergetski inspektor je 28. januara 2022. godine izvršio inspekcijski pregled privrednog društva “Grijanje”, koje upravlja gradskom kotlarnicom i konstatovao da preduzeće ne posjeduje dozvolu za obavljanje djelatnosti iz oblasti toplotne energije izdatu od nadležnog organa lokalne uprave.

Podaci CETI-ja od 28. decembra prošle godine o ispitivanju štetnih i opasnih materija u otpadnom gasu koji nastaje u procesu sagorijevanja čvrstog goriva, konstatuje se da je kotlarnica tokom rada emitovala praškaste materije i ugljen-monoksid iznad granice tolerancije, odnosno dozvoljenog prekoračenja od 250 odsto.

U Izvještaju je konstatovano da su srednje polusatne vrijednosti praškastih materija krajem godine iznosile 502 mikrograma po metru kubnom što je skoro sedamnaest puta više u odnosu na propisane granične vrijednosti od 30 mikrograma po metro kubnom.

Sumpor-dioksid je izmjeren u koncentraciji od preko 2.938 mikrograma po metru kubnom što je skoro tri puta više od propisane granične vrijednosti od 1000 mikrograma po metru kubnom.

I srednje polusatne koncentracije ugljen monoksida iznosile su 990 mikrograma po metru kubnom ili preko šest i po puta iznad propisane granične vrijednosti od 150 mikrograma po metru kubnom. Registrovano je i prekoračenje azot-dioksida kao i srednja polusatna vrijednost arsena.

Opština Pljevlja i Elektroprivreda Crne Gore potpisali su Memorandum o razumijevanju u vezi s projektom “Toplifikacija Pljevalja”, odnosno izgradnju primarnog toplovoda od TE do grada.

”EPCG je, za ovu budžetsku godinu, opredijelila 2.5 miliona eura za realizaciju ovog projekta. Radovi još nisu počeli jer Opština Pljevlja još uvijek nije izdala potrebne dozvole Elektroprivredi bez kojih ne može da raspiše tender za odabir izvođača radova.

Bonus video: