Svakog drugog dana u julu temperatura u Podgorici 35 stepeni ili viša

Ponešto možemo i sami učiniti da se ovi skoro nenormalni uslovi lakše podnesu, ponešto mogu učiti i oni kojima je u opisu posla da se staraju o dobrobiti građana. Najveći doprinos je, čini se, širenje spoznaje i zajedničko djelovanje u ime zaštite planete

27645 pregleda 24 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Čini se da Britanci nisu jedini koji dobar dio razgovora/diskusija posvećuju vremenskim prilikama i neprilikama.

Podgoričani itekako diskutuju o vremenu, a često klimu u svom gradu nazivaju kalifonijskom, valjda htjevši time da je proglase idealnom za život, a da li je baš tako prilično je diskutabilno.

Jul i avgust su, naravno, najtopliji mjeseci u godini, tokom kojih je skoro nemoguće funkcionisati ako nemamo rashladne uređaje u kući, na poslu, u automobilima, restoranima, prodavnicama... Malo stariji Podgoričani nerijetko znaju reći kako su novije generacije pomalo razmažene i kako su oni "u svoje pero" se bolje nosili sa podgoričkom vrelinom, rešavali je promajom, mokrim čaršafima, kupanjem na Morači.

Naravno, ne sporimo da su imali svoje metode koji su olakšavali, odnosno činili vrele dane podnošljivijim.

No statistički podaci kažu da je daleko lakše to bilo činiti 50-ih, 60-ih ili 70 –ih godina prošlog vijeka.

Grafički prikaz broja vrelih junskih dana tokom posljednjih 70 godina, posmatrano po decenijama, itekako ide u prilog izrečenoj tvrdnji.

grafički prikaz temperatura
foto: Meteo centar Televizije Vijesti

U periodu od 1952. do 1961. imali smo 65 vrelih dana (temperatura viša od 35 stepeni). Tokom sledećih 10 godina (1962. do 1971.) broj vrelih julskih dana je pao na 44, a skoro nevjerovatno zvuči da je u periodu od 1972. do 1981. bilo svega 24 dana tokom jula sa temperaturom iznad 35 stepeni, u prosjeku 2.4 svakog jula.

Od osamdesetih godina počinje rast broja vrelih dana. Tokom deset godina od 1982. do 1991. imali smo 80 vrelih julskih dana, potom 108 (1992-2001). U periodu od 2002. do 2011. broj vrelih dana tokom jula je porastao na 126, a od 2012. do 2021. smo "čašćeni" sa zastrašujućih 149 dana sa maksimalnom dnevnom tempretaurom iznad 35 stepeni. Dakle, sada prosječno svaki drugi julski dan u našem glavnom gradu ima dnevni maksimum jednak ili iznad 35 stepeni.

Ponešto možemo i sami učiniti da se ovi skoro nenormalni uslovi lakše podnesu, ponešto mogu učiti i oni kojima je u opisu posla da se staraju o dobrobiti građana. Najveći doprinos je, čini se, širenje spoznaje i zajedničko djelovanje u ime zaštite planete.

(Autor je šef Meteo centra Televizije Vijesti)

Bonus video: