Opština uporna: Đukanović još duguje porez Budvi

Uprava lokalnih javnih prihoda istrajna je da i pored toga što je “Global Montenegro” ostao bez zemlje u podnožju brda Košljun, naplati poresku obavezu

25958 pregleda 46 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Poreski dug kompanije “Global Montenegro” još nije naplaćen, jer još nije okončan postupak u Upravi za katastar i državnu imovinu Crne Gore.

To je “Vijestima” kazala direktorica Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva Vesna Kovačević.

Kompanija predsjednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića nije platila porez na nepokretnost Opštini Budva prije nego što je ostala bez zemljišnog kompleksa od 20 hiljada kvadrata u podnožju brda Košljun.

Kako je pojasnila Kovačevićeva, nakon što je Ministarstvo finansija kao drugostepeni organ uvažilo žalbu Uprave lokalnih javnih prihoda uloženu na rješenje Uprave za katastar i državu imovinu, predmet je Ministarstvo vratilo na ponovni postupak prvostepenom organu - Upravi za katastar i državnu imovinu.

Uprava lokalnih javnih prihoda istrajna je da i pored toga što je “Global Montenegro” ostao bez zemlje, naplati poresku obavezu.

Naime, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja prihvatilo je žalbu Uprave i poništilo rješenje budvanskog katastra, koje je odbilo da upiše hipoteku na zemlju kompanije “Global Montenegro”. Resorno ministarstvo poništilo je rješenje budvanskog katastra i vratilo im zahtjev na ponovni postupak.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva podnijela je žalbu budvanskom katastru jer nije upisao hipoteku, prije nego što je dozvolila da se zemlja prevede na drugu kompaniju.

Atraktivno zemljište na ulazu u Budvu
Atraktivno zemljište na ulazu u Budvufoto: Vuk Lajović

Lider opozicionog DPS-a je ostao bez zemljišnog kompleksa 9. septembra prošle godine, kada se na parcelu uknjižio “HoldCo east”. Iako je Uprava lokalnih javnih prihoda još 6. septembra podnijela rješenje da se zemlja blokira i upiše hipoteka, budvanski katastar je tri dana kasnije preknjižio kompleks na firmu “HoldCo east”, čime je Opština ostala kratkih rukava jer ne može upisati hipoteku i na taj način se osigurati da će Đukanovićeva firma platiti poreski dug.

Uprava lokalnih javnih prihoda je u aprilu pokrenula postupak prinudne naplate jer Đukanovićeva firma nije platila ni drugu godišnju ratu na ime poreza na nepokretnost u iznosu od 15.475 eura.

Riječ o porezu na nepokretnost za prošlu godinu u ukupnom iznosu od 30.950 eura, koliko je Uprava lokalnih javnih prihoda obračunala poresku obavezu za zemljišni kompleks od 20 hiljada kvadrata.

Atraktivni zemljišni kompleks je u u međuvremenu dva puta promijeniio vlasnika. Parcela se od 21. marta vodi na ruskog državljanina Dmitrija Iudina, koji ju je kupio od podgoričke kompanije “HoldCo east”.

Krajem septembra “Global Montenegro” ostala je bez vlasništva nad 20 hiljada kvadrata, kada se u katastru uknjižio “HoldCo east”, koji je prethodno krajem 2020. na sebe preuzeo sve kreditne obaveze koje je imala kompanija šefa DPS-a. To je učinjeno jer Đukanovićeva firma nije vratila milionske kreditne obaveze, na koliko se “Global Montenegro” zadužo prije deceniju i po kada je trgovao plac u Budvi od mještana.

Još u novembru 2020. godine “HoldCo east” je upisao teret na zemljišni kompleks, navodeći da je povjerilac kredita od pet miliona eura, koji je 2007. uzeo “Global Montenegro”, za kupovinu 20 hiljada kvadrata. Ta podgorička kompanija je 18. novembra 2020. u katastarsku evidenciju Uprave za katastar i državnu imovinu upisala hipoteku i time blokirala Đukanovićevu zemlju.

”Hipoteka u iznosu od 5.000.000 eura, upisuje hipotekarni povjerilac ‘Holdco east’ sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca”, pisalo je tada u listu nepokretnosti.

Prodaja zemljišnog kompleksa ruskom državljaninu dogodila se nakon što je Sekretarijat za urbanizam Opštine Budva izdao podgoričkoj kompaniji “HoldCo east” urbanističko-tehničke uslove kojima je predviđeno da se na dva hektara može izgraditi rezidencijalni kompleks od 41 vile.

Bonus video: