Pred odbornicima GO Golubovci odluka o rješavanju stambenih pitanja

"Zaposleni koji je riješio stambene potrebe u skladu sa članom osam ove odluke može uknjižiti pravo svojine na stanu"
155 pregleda 0 komentar(a)
Dušan Radonjić, Foto: ARHIVA „VIJESTI”
Dušan Radonjić, Foto: ARHIVA „VIJESTI”
Ažurirano: 10.10.2017. 16:09h

Odbornici u Skupštini opštine Golubovci bi na narednoj sjednici, trebalo da usvoje odluku o rješavanju stambenih potreba lokalnih službenika i namještenika, kojom je predviđeno da za rješavanje stambene potrebe mogu konkurisati zaposleni koji nemaju stan ili kuću u svojini ili susvojini.

Za stan, kako se navodi u odluci, može konkurisati i zaposleni koji ima manji stan, odnosno porodičnu stambenu zgradu u svojini, susvojini ili zajedničkoj svojini na teritoriji Glavnog grada u odnosu na odgovarajući.

"Raspodjela stambenih jedinica... vrši se prema Planu rješavanja stambenih potreba Glavnog grada, dodjelom odgovarajućih stambenih jedinica ili raspodjelom raspoloživih stambenih jedinica“, navodi se u odluci.

Shodno dokumentu, koji će se pred odbornicima naći u četvrtak, samci mogu dobiti garsonjeru, porodično domaćinstvo sa dva člana - jednosoban stan, porodično domaćinstvo sa tri ili četiri člana - dvosoban stan, a porodično domaćinstvo sa pet i više članova - trosoban, odnosno, četvorosoban stan.

Odlukom je predviđeno da se cijena stana koji je predmet raspodjele u skladu sa Planom utvrđuje po prosječnoj cijeni jednog metra kvadratnog stambene površine u Glavnom gradu, prema podacima organa državne uprave nadležnog za poslove statistike.

"Pod povoljnijim uslovima za kupovinu stana podrazumijeva se umanjenje cijene stana u procentu od po sedam odsto za svaku godinu radnog staža, u procentu od po dva odsto za svaku godinu starosti zgrade, u procentu od tri odsto za svaku godinu izdvajanja doprinosa za stambenu izgradnju i u procentu od pet odsto za prosječnu ocjenu rada „odličan“, ostvarenu u cjelokupnom periodu ocjenjivanja“, navodi se u odluci.

Propisano je da o rješavanju stambenih potreba zaposlenih odlučuje Komisija za rješavanje stambenih potreba koju imenuje predsjednik Opštine Golubovci Dušan Radonjić.

"Zaposleni koji je riješio stambene potrebe u skladu sa članom osam ove odluke može uknjižiti pravo svojine na stanu, odnosno porodičnoj stambenoj zgradi ukoliko ima deset godina radnog staža u opštini ili organima uprave i službama Glavnog grada“, navodi se u odluci.

Glavni grad je osim gradskih službi, ove godine prvi put Planom rješavanja stambenih potreba zaposlenih obuhvatio i opštine u okviru Glavnog grada, Tuzi i Golubovci, koje će dobiti po dva stana.

Bonus video: