INVESTICIJA PREKO DVA MILIONA

Podgorica: Asfaltirano 12 kilometara puta u Zatrijebču

Građani ovog područja koji žive u dijaspori i u ovaj projekat su uložili oko milion eura
51 pregleda 6 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Filip Roganović
Slavoljub Stijepović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 10.10.2017. 15:41h

"Glavni grad je u partnerstvu sa građanima ovog područja, Ministarstvom poljoprivrede i Vojskom Crne Gore realizovao ovaj veoma značajan projekat u sklopu kojeg smo do sada asfaltirali 12 kilometara puta“, istakao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović prilikom posjete Zatrijebču.

Gradonačelnik Podgorice je sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore i ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Miltunom Simovićem obišao završne radove na putnom pravcu Kučki put – Korita, preko Zatrijepča. Stijepović je istakao da je ova investicija vrijedna preko dva miliona eura. Glavni grad i Ministarstvo poljoprivrede su preuzeli i obavezu da asfaltiraju i preostali dio ove dionice u dužini od tri kilometra, dakle do centra Zatrijepča, odnosno Doma omladine, saopšteno je iz PG Biro-a.

Građani ovog područja koji žive u dijaspori i u ovaj projekat su uložili oko milion eura, a Glavni grad i Vlada preko milion eura. Novac od dijaspore iskorišćen je i za probijanje puta od Zatrijepča do Korita u dužini od 9 km, a nasipanje i pripremu za asfaltiranje zajedno izvode Glavni grad i Vojska Crne Gore. Obaveza Glavnog grada i resornog ministarstva je da na isti način, kao i u prvih 15 km pripremi i asfaltira taj putni pravac u narednom periodu.

"Za prethodne tri godine na području opštine Tuzi uložili smo preko 10 milona eura. Asfaltirali smo, 57 kilometara novih putnih pravaca na ovom području i probili 33 kilometra seoskih puteva. To je vrijednost oko 3,5 miliona eura. Puno smo uradili i na adataciji i širenju vodovodne mreže na teritoriji Tuzi. Ravničarski dio opštine je potpuno pokriven sa vidovodnom mrežom i sada kad završimo vodovod na Karabuškom polju on će biti dio sistema urbanizovanog vodosnabdijevanja Glavnog grada. I tu smo uložili za adaptaciju i širenje viodovodne mreže preko tri miliona eura. Naše Komunalne usluge su takođe bile aktivne, uložile su preko 500 000 eura. Naravno i ostala društva – Zelenilo, Agencija za stanovanje, takođe su radili intenzivno, i zaista možemo da budemo ponosni šta smo u radili u prethodne tri godine na području Tuzi“, zaključio je gradonačelnik Stijepović.

"Ovo su rezultati našeg zajedničkog rada, sa nivoa Vlade Crne Gore, Glavnog grada, mještana, posebno ukazujući na doprinos koji daje prepoznatljiva i vrijedna dijaspora koja se vrlo rado vraća svome kraju i pokazuje pozitivan odnos prema svom ognjištu, prema svom porijeklu“, istakao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović.

On je naveo da je današnja posjeta jedan od načina da se identifikuje sve ono što su buduće zajedničke aktivnosti i budući projekti.

"Oni se dijelom tiču putne infrastrukture ali su tu i projekti vodosnabdijevanja ovog cijelog područja koje bi takođe trebalo da se riješi udruženom akcijom Vlade preko Direkcije javnih radova, podgoričkog Vodovda, odnosno Glavnog grada i ponovo nezaobilazna uloga mještana i te pozitivne i dobre energije koja stanuje na ovim prostorima“.

Potpredsjednik Simović je naglasio da je poseban izazov je biti na ovim prostorima Zatrijebča i šire koji je defintivno prepoznatljiv po svojoj bogatoj vjekovnoj istoriji i tradiciji.

"Zbog toga kažemo i danas se podsjećamo da su na ovom području bili brojni primjeri čojstva i junaštva. Brojni su bili putokazi koji u prošlosti ukazuju na to. Sjetimo se svih onih prepoznatljivih perjanika koji su sa ovih prostora bili u vojsci kralja Nikole, ako je dobar podatak njih 19 je bilo sa tih prostora. Sjetimo se i ovovremenih primjera brojnih koji ukazuju da se ovdje sa pažnjom njeguje ta tradicija čojstva. Za mene je dobar signal koji ide u tome pravcu upravo ovo što čini i dijaspora koja potiče sa ovih prostora, koja se vraća svom kraju i sa finansijskim doprinosima i sve ono što je prepoznatljivi suživot koji je uvijek krasio ova područja. Obaveza svih nas, jednako sa svih nivoa, sa nivoa države, Glavnog grada, lokalnih zajednica da svi zajedno njegujemo te tekovine, a sve to zajedno bi trebalo da doprinese ukupnom rastu naše ekonomije“, zaključio je Simović.