Bijelo Polje: U Majstorovini počinje sa radom hidroelektrana

Glavni investitor je Hydro Bistrica, iza koje stoje biznismeni Tomaš Hajek, Vuk Rajković i Željko Đuranović
458 pregleda 1 komentar(a)
Hidroelektrana, Foto: Privatna arhiva
Hidroelektrana, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 10.10.2017. 14:52h

U Majstorovini kod Bijelog Polja, na vodotoku Bistrica završena je još jedna mala hidroelektrana koja snage 3.457 kilovata, vrijedna 7,8 miliona eura. U toku je probni rad male hidroelektrane, a komercijani rad započeće do kraja godine.

Glavni investitor je Hydro Bistrica, a njen najveći vlasnik je firma Sinergy, iza koje stoje biznismeni Tomaš Hajek, Vuk Rajković i Željko Đuranović. Ovo je druga mala hidroelektrana kompanije koja je izgrađena u toj opštini.

Prema riječima projektanta Ljubiše Boškovića planirana godišnja proizvodnja je 11,71 gigavat časova (GWh). Visinska razlika između vodozahvata i mašinske zgrade je 95, 5 metara.

“Dužina cjevovoda, prečnika D 1600 milimetara odnosno 1,6 metara je 3,7 kilometara, a instalirane dvije francis turbine su snage 1700 kW. Instalisani protok je 4,2 metra kubna u sekundi, kazao je Bošković. Izgradnja je započela 31. maja 2015, a završena u avgustu.

“ Trenutno se nalazi u statusu probnog rada i funkionalnih ispitivanja. Sa komercijalnim radom počeće do kraja godine”, kazao je Bošković, dodajući da će mala He zaposliti 9 radnika iz Bijelog Polja.

Koncesiona nadoknada je 6,5 odsto od godišnje proizvodnje.

Bonus video: