CGO: Ohrabrujući pad broja novih počasnih državljana

"Postoji prostor da se ove procedure dodatno unaprijede, uz akcenat na neophodnom jačanju transparentnosti, ali i proaktivnosti i sistematičnosti MUP-a u pružanju ovih informacija javnosti"

4283 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je da je od 18. marta do 27. juna Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) dodijelio pet "počasnih" državljanstava, od čega su tri data u mandatu prethodne Vlade.

"Od ukupno pet, tri državljanstva data su iz sportskog interesa države, jedan iz kulturnog, a za jedno državljanstvo interes nije jasan", navodi se u saopštenju CGO.

Dodaju da su sva državljanstva dodijeljena na prijedlog predsjednika Vlade, osim jednog, koje je dato na prijedlog bivšeg predsjednika Skupštine, dok država porijekla "počasnih" državljana nije poznata iz rješenja dostavljenih toj NVO.

"CGO nalazi ohrabrujućim to što u referentnom periodu postoji pad u broju državljanstava koja su dodijeljena na ovaj način, kao i što u tom periodu nije bilo državljanstava dodijeljenih na osnovu Programa ekonomskog državljanstva. Ipak, postoji prostor da se ove procedure dodatno unaprijede, uz akcenat na neophodnom jačanju transparentnosti, ali i proaktivnosti i sistematičnosti MUP-a u pružanju ovih informacija javnosti", zaključuje se u saopštenju CGO.

Bonus video: