Mještani poručili investitoru: Rijeku Lještanicu ćete uzeti samo ako nas sve žive zabetonirate

Mještani Lijeske protiv projekta investitora, firme "Hydro Lještanica" iz Podgorice, tvrde da su iznijeli lažne podatke. Predstavnik investitora Milutin Mićanović je kazao da ta firma nastavlja dalje procedure u dobijanju građevinske dozvole

8124 pregleda 12 komentar(a)
Sa javne rasprave u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Sa javne rasprave u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

Samo žive možete da nas zabetonirate u izvorište, jedino tako možete odvesti Lještanicu cijevima, poručili su mještani Lijeske prestavnicima investitora, firme "Hydro Lještanica" iz Podgorice.

Svoj tvrdi stav saopštili su juče, na javnoj raspravi o Elaboratu procjene uticaja na životnu sredinu za izgradnju male hidroelektrane "Lještanica", na vodotoku istoimene rijeke, nakon što je zahtjev za davanje saglasnosti na Elaborat to preduzeće podnijelo Agenciji za zaštitu životne sredine.

Uprkos jasnim porukama da po cijenu života neće dati da rijeku 'strpaju' u cijevi u dužini 4,5 kilometara, predstavnik investitora Milutin Mićanović je kazao da ta firma nastavlja dalje procedure u dobijanju građevinske dozvole.

Mještanin Miomir Krgović je ukazao na osorno ponašanje predstavnika investitora, koji su ranije građanima saopštili "da ih oni ne interesuju, jer su završili sa Vladom".

"Mi odavde nećemo da selimo, naši su tu korijeni nekoliko vjekova, nećete nas seliti kako ste planirali, jer mi tu, ako odvedete vodu cijevima, nećemo imati gdje ni kravu da napojimo. Zimi možemo i snijeg da otopimo, ali ljeti nemamo šta", objasnio je Krgović.

Građani su ukazali na, po njima, lažna obećanja investitora kada je gradio mHe "Vrelo", koji je umjesto 10 zaaposlio sva mještanina, a nije ispoštovao ni obećanje izgradnje asfalta za selo.

Dragan Mrdak je prenio stav svoje porodice, ali i 90 odsto mještana, da neće dozvoliti da da se rijeka na izvoru betonira i odvede cijevima.

"Vi dolazite kod nas, nepozvani ste i nepoželjni gosti. Možete li vi to da shvatite u vašoj glavi. Hvala vam na svim darovima koje nudite, jednostavno nećemo ništa od vas. Vi dolazite da nam kažete šta ćemo mi da radimo, jednostavno, nećemo ništa da radimo na toj rijeci i ne damo je. Pokušali ste mnogo puta da nas kupite, zastrašite i opet to radite, ali ne možete tako", kazao je Mrdak.

Mirko Damjanović iz Lijeske je kazao da građane ne zanima elaborat kako god da je urađen i da oni rijeku ne daju. Milun Damjanović je napomenuo da su građani mislili da je ovo završena priča, s obzirom na ranija obećanja iz Vlade.

"Ti elaborati su rađeni po kancelarijama, bez izlaženja na lice mjesta i oni nas ne zanimaju. Elaborate prave na osnovu toga da je izvor Lještanice na koti oko 1.300 metara, i uče nas, koji smo rođeni i odrasli i koji nikad nismo mrdali iz Lijeske, osim kad smo služili vojsku, gdje izvire Lještanica, da ne izvire tu nego nekoliko metara visočije. O vođenju Lještanice kroz naša imanja govora nema, mi smo se davno izjasnili, makar zaglavili na robiji, povesti je niko neće i tu je kraj priče. Nema para za koje ćemo dati rijeku", kazao je on, dodajući da će živjeti na svojim ognjištima onako kako su vijekovima.

Vukoman Damjanović, koji je i predsjednik odbora za zaštitu te rijeke, kazao je da je sve u vezi sa elaboratom rađeno pogrešno, te da je sastavljan po biroima i kancelarijama u BIjelom Polju i Podgorici.

"Nigdje u Evropi i šire nije zapamćemo da se vodozahvat radi na izvorištu rijeke, pa su onda izmislili kako je izvor rijeke 3,6 kilometara uzvodno. Pa kada ta prevara nije prošla, onda su našli da je izvor rijeke 128 metara uzvodno, od vodozahvata, pa ni to nije prošlo", kazao je Damjanović.

Građani znaju, istakao je on, da nikom ne bi palo na pamet da odvodi Lještanicu da nije urađeno "Vrelo", do kojeg namjeravaju da Lještanicu dovedu cijevima.

"I svi znamo da je Lještanica je kolaterarna greška "Vrela", jer je proticaj Vrela neuporedivo manji od Lještanice. Iinvestitor hoće da premosti Lještanicu u Vrelo. Takvu prevaru nećemo dozvoliti", kazao je Vukoman Damjanović.

Mićanović je kazao da se investitor na pitanje Elaborata vratio poslije dvije godine i sedam mjeseci.

"Dobili smo ekološku saglasnost zato što smo dopunili elaborat i dali odgovore po svim primjedbama i komentarima i involvirali sve to, tako da je Agencije za zaštitu životne sredine dala zeleno svijetlo. Komislija je napravila izvještaj da na više mjesta imamo izvorište vode, prema kojoj je predviđena kota na 1027 metara niža od najveće vode koja se pojavljuje u rijeci Lještanici. Blizu je izvora, ali ga neće ugroziti", kazao je Mićanović, ukazujući na mišljenje stručnjaka da planirana hidroelektrana neće ugroziti vodosnadbijevanje i da se radi o jednom od najboljih elaborata u Crnoj Gori, podsjećajući na mišljenje Agencije da je on ekološki prihvatljiv.

Elaborat je pokazao je da će njena izgradnja uticati na riblju i faunu beskičmenjaka. Koordinator izrade Elaborata ispred Agencije Goran Mičeta je pojasnio da je komisija koja je izradila elaborat ocijenila da su ti uticaji u prihvatljivim granicama i da izgradnja minihidroelektrane ne bi značajno negativno uticala prirodu i životnu sredinu tog kraja.

"Ovaj lokalitet pogodan za korišćene vode za hidroenergiju i projekat je u tom momentu predstavljen kao projekat od značaja za državu i kao takav je ušao u sve procedure, od idejnog rješenja izrade potrebnih podloga, geodetskih, geoloških, hidroloških, izrade nultog stanja životne sredine, nakon toga se ušlo u izradu idejnog projekta i elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu, ispoštovani su sve zakonske procedure. Prvi put je elaborat imao primjedbe i one su ispoštovane, nakon toga je dobio saglasnost. Kasnije, u drugostepenom postupku elaborat je oboren zbog neimenovanja koordinatora"

Mićanović je kazao da će ta firma dopuniti elaborat, saslušati zainteresovanu javnost i nevladin sektor i učiniti ga još kvalitetnijim, precizirajući da je protiv izgranje samo dio mještana.

Ali drugi dio mještana se nasušno raduje izgradnji mHe", kazao je Mićanović, koji nije odgovorio o kojem broju tih mještana se radi.

Bonus video: