Od malih nogu druguje s vrhovima: Metod Marolt, Foto: Privatna arhiva

Iz Slovenije, preko Crne Gore, do Turske: Pješačka avantura od 1.850 kilometara

"Dnevno pređem od 20 do 25 kilometara, a rekord koji sam napravio je 35 kilometara u jednom danu. Ali, teško je”, priznaje Metod

33313 pregleda 12 komentar(a)
Od malih nogu druguje s vrhovima: Metod Marolt, Foto: Privatna arhiva
Od malih nogu druguje s vrhovima: Metod Marolt, Foto: Privatna arhiva

Slovenac Metod Marolt krenuo je 2002. godine u neobičnu avanturu dugu oko deset hiljada kilometara - rutu od Slovenije do Nepala biciklom je prešao za deset mjeseci.

Tada je momak iz sela Padovo kod Osilnice, blizu grada Kočevje, imao 24 godine.

Dvadeset godina kasnije, Metod je krenuo u novu avanturu, ovoga puta dugu oko 1.850 kilometara, ali zahtjevniju - odlučio je da prepješači od Osilnice do Istanbula i nada se da će to uspjeti za nešto više od tri mjeseca.

”Na ovo putovanje krenuo sam 23. maja od Osilnice, preko Gorskog kotara, uz more, onda preko Velebita, pa opet uz more do Dubrovnika, zatim preko Trebinja, Nikšića, Žabljaka”, priča za “Vijesti” Metod koji je stigao do Pljevalja i očekuje ga ulazak u Srbiju.

Metod Marolt
foto: Privatna arhiva

Kaže da je do sada prešao oko 750 kilometara i da do Istanbula ima još 1.100.

”To je, kako računam, još oko dva mjeseca pješačenja. Dnevno pređem od 20 do 25 kilometara, a rekord koji sam napravio je 35 kilometara u jednom danu. Ali, teško je”, priznaje Metod i dodaje da mu najveći problem predstavljaju visoke temperature.

Metod Marolt
foto: Privatna arhiva

Zbog toga pješači ujutro i poslije podne, a tokom dana malo odmara i nešto skuva. Taman da mu malo odmore i noge i leđa, pošto je ruksak koji nosi težak oko 24 kilograma.

”Sve nosim sa sobom - šator, vreću za spavanje, odjeću, hranu, vodu, za kuvati...”.

U Nikšiću su ga ugostili članovi Planinarsko-smučarskog kluba “Javorak” koji su mu otvorili vrata planinarskog doma, a on kaže da je oduševljen njihovim gostoprimstvom, srdačnošću.

Metod Marolt
foto: Privatna arhiva

Crna Gora predivna, ali smeće...

Kada priča o Crnoj Gori i mjestima koja je obišao, najčešća riječ mu je - “predivno”.

”U ‘Javorku’ su me predivno ugostili, a Nikšić je vrlo lijep grad. Upoznao sam i Anu Petrović Njegoš i peli smo via feratta Durmitor. Predivno. Popeo sam se i na Bobotov kuk. I to je predivno. Durmitror je raj na zemlji za planinare i sve ljubitelje prirode. O vašoj zemlji imam uglavnom pozitivne riječi. Vrlo prijatni ljudi, predivna priroda, posebno Durmitor. Imate zaista dosta toga da pokažete turistima”, kaže Metod.

Metod Marolt
foto: Privatna arhiva

Priča da u planinama nedostaju “kuće za prespavati i nešto pojesti”, a toga u Sloveniji ima dosta.

Ima i jednu zamjerku kada je ekološka Crna Gora u pitanju, s posebnim naglaskom na ekološka.

”Problem vam je smeće, kultura ljudi. Tu se morate još popraviti i biće sve lijepo”, kaže Metod koji od malih nogu druguje s planinama.

Metod Marolt
foto: Privatna arhiva

U Sloveniji, ističe, planinarenje ima dugu tradiciju, a njegova porodica je vikendom često planinarila. Tako je Triglav “osvojio” kada je imao sedam godina. Kasnije je to uradio još oko 45 puta. Kaže da se na Triglav popeo čak i zimi.

”Peo sam sve planine u Sloveniji puno puta. Peo sam se i na Mon Blan i Grosglokner. U Nepalu sam napravio četiri prelaza preko 5.400 metara. Bio sam u baznom logoru Monteveresta. Bio sam na trekingu i u Kirgistanu, Meksiku. Proputovao sam približno 40 zemlja. Neke od zemalja koje sam obišao su Turska, Iran, Pakistan, Kina, Tajvan, Uganda, Tanzanija, Kenija, Tunis, plus Evropa”, rekao je Metod.

Metod Marolt
foto: Privatna arhiva

Za Nepal je posebno vezan. Ne bez razloga.

”Napravio sam puno trekinga u Nepalu, odakle je moja supruga. Kada sam bio na jednom trekingu, prespavao sam u malom hotelu koji drži njena porodica i tamo sam je upoznao”, s osmijehom kaže Metod, vječiti zaljubljenik u planine i prirodu.

Bonus video: