Vrijednost četiri miliona eura: Glavni grad usvojio odluku o nabavci novih autobusa

"Pozitivne rekacije sugrađana, ali i višestruko povećanje cijena goriva, bili su dodatan motiv da se odmah nastavi sa započetom modernizacijom voznog parka"

6416 pregleda 3 komentar(a)
Jedan od novih autobusa na ulicama Podgorice, Foto: mediabiro.tv
Jedan od novih autobusa na ulicama Podgorice, Foto: mediabiro.tv

Odbornici Glavnog grada na na 34. sjednici Skupštine usvojili su predlog odluke o novoj nabavci autobusa u vrijednosti četiri miliona eura.

To je saopšteno iz PG biroa, a kako su naveli, pozitivne rekacije sugrađana, ali i višestruko povećanje cijena goriva, bili su dodatan motiv da se odmah nastavi sa započetom modernizacijom voznog parka.

"Modernizacija podrazumijeva nabavku novih voznih sredstava, reorganizaciju postojećih i uvođenje novih linija, povećanje učestalosti polazaka, što bi za posljedicu imalo i povećanje korišćenja sistema javnog prevoza i, u krajnjem, smanjenje saobraćajnih gužvi i zagađenja životne sredine", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je donošenje ove odluke od posebnog je značaja, imajući u vidu da na većini linija prevoz obavljaju privatna preduzeća".

"A, da je njihovo poslovanje značajno otežano enormnim povećanjem cijena energenata na svjetskom tržištu. Smatramo da bismo na ovaj način, na duži rok, obezbijedili nesmetano funkcionisanje prevoza i kvalitetno pružanje usluga našim sugrađanima", kažu iz Glavnog grada.

Podsjetili su, kako piše u saopštenju, da u okviru plana modernizacije javnog prevoza Glavni grad "tretira minimum tri teme".

"Od kojih su najbitnije - reorganizacija linijskog prevoza u Podgorici, modernizacija autobuskih stajališta i obnova voznog parka. Podsjetićemo da je temelj ovog posla Plan održive urbane mobilnosti (SUMP) koji, kao jedan od prioriteta, definiše upravo modernizaciju i popularizaciju javnog gradskog prevoza putnika", navode iz Glavnog grada.

Kažu i da Glavni grad "duže vrijeme intenzivno radi na modernizaciji svih aspekata javnog prevoza, a u cilju obezbjeđivanja kvalitetnije usluge građanima i posjetiocima Podgorice i da je u tom smislu nedavno realizovana nabavka 16 novih autobusa vrijednosti dva miliona eura, koji već saobraćaju našim gradom".

U saopštenju se dodaje i da su usvojene sljedeće odluke...

"Odluka o izboru gradonačelnika Glavnog grada, Odluka o imenovanju zamjenika gradonačelnika, Odluka o saradnji Glavnog grada sa Gradom Sarajevo, Odluka o osnivanju Omadinskog kluba, Odluka o obrazovanju Komisije za procjenu štete od elementarnih nepogoda, Odluka o povećanju osnovnog kapitala 'Parking servis d.o.o Podgorica', Odluka o izmjeni radnog vremena, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o postavljanju, građenju i uklanjanju lokalnih objekata od opšteg interesa na teritoriji Glavnog grada, Odluka o davanju saglasnosti na Cjenovnik za pružanje usluga u SC 'Morača', Gradskom stadionu, Streljačkom centru 'Ljubović', Univerzalnom sportskom igralištu i Košarkaškom igralištu u Njegoševom parku, kao i Izbori i imenovanja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: