"Neophodna je bliža saradnja kako bi biračka mjesta bila pristupačna osobama sa invaliditetom"

Iz OEBS-a su kazali da su iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore i Saveza slijepih, uz podršku Misije, izradili su smjernice za opštinske izborne komisije kako da poboljšaju pristupačnost biračkih mjesta

1807 pregleda 0 komentar(a)
Sa diskusije, Foto: Misija OEBS u Crnoj Gori
Sa diskusije, Foto: Misija OEBS u Crnoj Gori

U Crnoj Gori neophodna je bliža saradnja opštinskih izbornih komisija (OIK), Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i izbornih tijela sa skupštinama opština, kako bi biračka mjesta bila pristupačna osobama sa invaliditetom (OSI).

To je poručeno na diskusiji koju je Misija OEBS-a u Crnoj Gori organizovala između predstavnika Državne izborne komisije (DIK), Saveza slijepih i opštinskih izbornih komisija o tome kako obezbijediti da OSI mogu da ostvare svoje pravo da tajno glasaju na predstojećim opštinskim izborima, zakazanim za 23. oktobar.

Iz OEBS-a su kazali da su iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore i Saveza slijepih, uz podršku Misije, izradili su smjernice za opštinske izborne komisije kako da poboljšaju pristupačnost biračkih mjesta.

“DIK je u martu izmijenila svoje podzakonske akte kako bi osigurala da osobe sa invaliditetom mogu glasati nezavisno i tajno”, podsjeća se u saopštenju OEBS-a.

Kako se dodaje, amandmani predviđaju da biračka mjesta moraju biti pristupačna, uključujući biračke kabine na niskom nivou, kao i da je oprema za birače sa oštećenim vidom poboljšana.

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša kazao je da je nedavni proces promjene legislative bio inkluzivan i da je uključivao blisku saradnju sa Savezom slijepih i Udruženjem mladih sa hendikepom, uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

„Cilj današnjeg sastanka je da na vrijeme otpočnemo da se bavimo neophodnim sredstvima kako bi ove novine bile sprovedene u praksi na izborima u oktobru“, rekao je Mugoša.

Izvršni direktor Saveza slijepih Goran Macanović kazao je da razumije ograničenja sa kojima se OIK susrijeću u smislu uslova i podrške koju dobijaju, ali da u praksi mogu pronaći mnoga rješenja, ako prihvate značaj ove teme.

Predstavnica Saveza slijepih Katarina Bigović Kulić predstavila je standarde koje je potrebno ispuniti kako bi biračka mjesta bila pristupačna osobama sa invaliditetom.

Nacionalni savjetnik u Misijinom Programu za demokratizaciju Darko Brajović objasnio je da je za sprovođenje tih promjena neophodna bliža saradnja između OIK i Ministarstva unutrašnjih poslova u procesu predlaganja i određivanja biračkih mjesta, ali i izbornih tijela sa skupštinama opština.

„Misija će nastaviti da radi sa izbornim tijelima i nevladinim organizacijama kako bi osigurala da osobe sa invaliditetom mogu samostalno i tajno da ostvare svoje pravo da glasaju“, rekao je Brajović.

Bonus video: