Đuranović Ombudsmanu: Da li imate saznanja o oružanom napadu na mene, o prislanjanju i držanju pištolja na moj stomak...

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda saopštio da je objavljivanjem izvještaja o upotrebi hemijskih sredstava tokom protesta na Cetinju "narušila načelo povjerljivosti postupka, koje je garantovano Zakonom"

6109 pregleda 2 komentar(a)
Đuranović, Foto: Luka Zeković
Đuranović, Foto: Luka Zeković

Doktorka Sandra Đuranović reagovala je nakon što je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda saopštio da je ona objavljivanjem izvještaja o upotrebi hemijskih sredstava tokom protesta na Cetinju 5. septembra 2021. godine "narušila načelo povjerljivosti postupka, koje je garantovano Zakonom".

Reagovanje Đuranović prenosimo integralno...

"Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore oglasio se povodom, kako su kazali, medijskih objava o izvještaju dr Sandre Đuranović o upotrebi hemijskih sredstava tokom protesta na Cetinju 5. septembra, koji je sačinila za potrebe institucije zaštitnika, kao i tendencioznih navoda o zloupotrebama koje sadrži moj dopis upućen Uprave policije.

Zaštitnik navodi u svom saopštenju da nalaz dr Đuranović nije smio biti javno objavljen, jer se time narušava načelo povjerljivosti postupka, koje je garantovano Zakonom i navodeći da mojom odlukom da medijski 'promovišem' svoj nalaz smatraju opstrukcijom rada institucije i pokušajem pritiska na donošenje konačnog stava o postupcima koji su u toku.

Radi interesovanja javnosti posebno ukazujem na navode Ombudsmana u njihovom reagovanju kada kažu "imajući u vidu ovu činjenicu, kao i niz drugih koraka za koje smo u saznanju da je doktorka preduzela prije donošenja mišljenja Zaštitnika, jasno je da cijela procedura može biti kompromitovana".

U vezi sa navedenim navodima Ombudsmana pozivam istog da pred cijelom javnosti kaže i navede: Koji su to 'niz drugih koraka za koje su u saznanju da je doktorka preduzela prije donošenja mišljenja Zaštitnika'. Na koji način su došli do saznanja o koracima doktorke kojoj ste povjerili nalaz, da li ste o tome obaviješteni neposredno ili posredno, da li je vaša praksa da pratite korake vještacima i stručnjacima koje angažujete, da li ste po tim kriterijumima izabrali i sadašnje vještake, stručnjake i članove komisije koja treba da vam napravi novi nalaz, da li imate saznanja o sadašnjim koracima i aktivnostima vještaka i da li na isti način pratite i njihove korake kao što ste pratili moje.

Posebno vas pitam, kada ste tako dobro infoirmisani, da li imate nekih saznanja o oružanom napadu na mene na poslu, o prislanjanju i držanju pištolja na moj stomak, o mom zastrašivanju u svrhu zaštite predsjednika i slično, a sve, neposredno nakon što sam vama i Upravi policije predala moj nalaz", navodi Đuranović

Bonus video: