Ombudsman: I Skupština kriva za stanje u AZLP-u

Agencija primila 3.000 žalbi 2020, a prošle godine 5.430

2301 pregleda 1 komentar(a)
Armenko, Foto: Ombudsman
Armenko, Foto: Ombudsman

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda pozvala je Skupštinu Crne Gore da bez daljeg odlaganja preduzme sve potrebne mjere i radnje kako bi se imenovali predsjednik i član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP).

Postupak pred institucijom Zaštitnika odnosi se na nepostupanje AZLP po više žalbi izjavljenih na odluke nadležnih državnih organa i presudama Upravnog suda.

”Shodno Zakonu, do imenovanja novog predsjednika i člana Savjeta AZLP ne postoje procesni uslovi za odlučivanje po izjavljenim žalbama na odluke nadležnih organa vlasti i postupanje po presudama Upravnog suda, jer odluke u tim predmetima donosi Savjet AZLP, većinom glasova članova Savjeta”, navodi se u mišljenju koje potpisuje zamjenica zaštitnika Snežana Armenko.

AZLP u svom izjašnjenju nije osporila navode iz pritužbe, već je ukazala da u radu ima veliki broj predmeta, odnosno da je u 2020. godini zaprimila 3.000 žalbi, a prošle godine 5.430, kao i da je zbog situacije sa pandemijom koronavirusa i manjeg broja izvršilaca radila smanjenim kapacitetom... Napominju i da je krajem decembra Skupština razriješila predsjednika i člana Savjeta AZLP Sretena Radonjića i Bojana Obrenovića, te da do imenovanja njihovih nasljednika ne postoje zakonski uslovi za odlučivanje po žalbama.

Nedavno je završen drugi poziv skupštinskog Administrativnog odbora za predsjednika i člana Savjeta, na koji se prijavilo osam kandidata. Na prvom pozivu nijedan od kandidata nije dobio većinsku podršku članova Odbora.

”Zaštitnik zapaža da dio odgovornosti za naznačenu situaciju ima i Skupština koja, shodno pozitivnim propisima, bira predsjednika i članove Savjeta AZLP”, navodi se u mišljenju zamjenice Armenko.

Bonus video: