Ministarstvo pravde se seli kod Milenijuma

Poslovi iz djelokruga rada ovog resora trenutno se obavljaju na četiri lokacije

7958 pregleda 1 komentar(a)
Adaptacija bi trebalo da bude završena sljedećeg mjeseca, Foto: BORIS PEJOVIC
Adaptacija bi trebalo da bude završena sljedećeg mjeseca, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo pravde dobiće novo sjedište u blizini mosta Milenijum u Podgorici.

Poslovi iz djelokruga rada Ministarstva trenutno se obavljaju na četiri lokacije.

Sjedište Ministarstva je u samom centru grada, pored Vrhovnog, Specijalnog i Višeg državnog tužilaštva. U različitim djelovima grada smješteni su Direktorat za izvršenje krivičnih sankcija, Direkcija za kaznenu i prekršajnu evidenciju i Direkcija za uslovnu slobodu.

Postojeće prostorije sjedištu Ministarstva ne zadovoljavaju uslove u odnosu na postojeći broj izvršilaca i trenutno organizaciono ustrojstvo. Djelokrug poslova Ministarstva proširen je posljednjom uredbom i poslovima saradnje sa vjerskim zajednicama.

”Obavljanje poslova na različitim lokacijama stvara opterećenje za organizovanje cjelokupnog poslovanja, ali i pružanje usluga građanima, jer su primorani da svoja prava ostvaruju na dvije ili tri lokacije, umjesto na jednoj”, ističe se u odgovoru resora na čijem je čelu Marko Kovač.

U odgovoru se dodaje da neodgovarajući uslovi utiču i na efikasnost i kvalitet rada, a osim toga nije omogućen nesmetan pristup licima sa invaliditetom i licima sa smanjenom pokretljivošću, što, ističu, predstavlja dodatni rizik za pokretanje sudskih postupaka.

Iz Ministarstva pravde ističu i da su ključna institucija za ispunjenje obaveza iz pregovaračkog Poglavlja 23.

”Zatvaranje privremenih mjerila podrazumijeva niz operativnih aktivnosti za koje su neophodni osnovni uslovi za rad, što podrazumijeva i prostorne uslove, koji ne postoje”, naveli su iz Ministarstva, dodajući da su eksperti angažovani na projektu EUROL II još 2019. godine ukazali na potrebu obezbjeđenja odgovarajućeg prostora za rad resora.

Adaptacija poslovnih prostora u kojima je planirano preseljenje privedena je kraju, a sredstva za to su opredijeljena u ranijem periodu, odnosno prije odluke Vlade da se navedene prostorije ustupe Ministarstvu. Smatraju i da za eventualne dodatne troškove koji se tiču adaptacije prostorija neće biti potrebna “dodatna značajnija finansijska sredstva”.

”Smatramo da je najracionalnije rješenje da se poslovni objekat čiji je investitor Uprava za katastar i državnu imovinu, koji se nalazi na Bulevaru Ivana Crnojevića..., a čija adaptacija je u toku i okončanje adaptacije planirano za avgust tekuće godine, namijeni za potrebe obavljanja djelatnosti Ministarstva pravde”, kazali su iz resora.

Pojasnili su da se radi “o objektu koji je u sklopu zgrade gdje se u produžetku, između ostalog, nalazi i NLB banka”. Za zgradu pored banke Uprava za imovinu je u avgustu 2020. godine potpisala ugovor vrijedan 8,7 miliona eura, a u tenderu je navedeno da je namijenjena za potrebe Uprave za statistiku - Monstat, Ministarstva ljudskih i manjinskih prava i zaštitnika imovinsko - pravnih interesa.

Više prostora za potrebe tužilaštva

U odgovoru Ministarstva napominju da su smještajni kapaciteti tužilaštva, posebno Specijalnog državnog tužilaštva, predmet interesovanja i Evropske komisije.

”Ovim prostornim rješenjem može se riješiti i dugogodišnje pitanje nedostatka prostornih kapaciteta Državnog tužilaštva, jer se prostorije sjedišta Ministarstva pravde mogu ustupiti ovom korisniku, u cilju obezbjeđenja poboljšanja osnovnih uslova za rad, do izgradnje nove zgrade za potrebe Državnog tužilaštva”, kazali su “Vijestima” iz resora prave.

Bonus video: