Upitnik "Vijesti": Da li imate i kako koristite elektronsku ličnu kartu?

Nakon vaše pomoći, novinari redakcije "Vijesti" istražiće navode i uputiti pitanja relevantnim sagovornicima... Priča će nakon detaljne obrade biti objavljena u štampanom izdanju i na portalu "Vijesti"

42103 pregleda 8 komentar(a)
Foto: MUP Crne Gore
Foto: MUP Crne Gore

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) u junu 2020. počelo je sa izdavanjem nove, elektronske lične karte (eLK).

Taj dokument, za razliku od ranije LK, u sebi dva sertifikata - jedan za dokazivanje identiteta u onlajn prostoru, drugi za digitalno potpisivanje.

Da bi sertifikati mogli da se koriste, neophodno je aktivirati eLK. Postupak aktivacije podrazumijeva da se eLK ubaci u čitač, a tokom postupka unose se podaci PIN/PUK koji se nalaze u sigurnosnoj koverti, koju građani/ke dobijaju prilikom preuzimanja dokumenta.

U slučaju da zaboravite ili izgubite PIN/PUK, neophodno je podnijeti zahtjev za dobijanje nove lične karte.

Iskustvo građana ukazuje da u filijalama MUP-a ne dobijaju informacije o sadržaju koverte, ulozi eLK, kao ni upozorenje da gubljenje lozinki (PIN/PIK) znači da moraju ponovo da vade lični dokument. Takođe, nije poznato ni koliko građana koji i aktiviraju eLK, taj dokument koriste za neki od dostupnih elektronskih servisa.

Cilj ovog upitnika je da čujemo vaša iskustva - i kad je u pitanju izdavanje, ali i korišćenje eLK.

Nakon vaše pomoći, novinari redakcije "Vijesti" istražiće navode i uputiti pitanja relevantnim sagovornicima... Priča će nakon detaljne obrade biti objavljena u štampanom izdanju i na portalu "Vijesti".

Hvala što učestvujete u kreiranju sadržaja!

Molimo sačekajte dok se upitnik učita.

Bonus video: