Pomaganjem Ukrajincima Crna Gora pokazuje humanost i solidarnost

"Razumijevajući situaciju i patnju ukrajinskog naroda, sa kojim dijeli istorijske sličnosti, Crna Gora pomaganjem Ukrajincima pokazuje solidarnost i humanost"

1200 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Mfa.gov.me
Foto: Mfa.gov.me

Crna Gora pomaganjem Ukrajincima pokazuje solidarnost i humanost, kazao je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić na sastanku sa šefom Kancelarije Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) u Crnoj Gori, Žan Ivom Bušardijem.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) saopštili su da je na sastanku pozdravljena odlična saradnja Crne Gore i UNHCR-a u pružanju adekvatne pomoći izbjeglicama iz Ukrajine, koji ulaskom u zemlju dobijaju privremenu zaštitu na period do godinu.

"Razumijevajući situaciju i patnju ukrajinskog naroda, sa kojim dijeli istorijske sličnosti, Crna Gora pomaganjem Ukrajincima pokazuje solidarnost i humanost", rekao je Krivokapić.

Iz MVP su naveli da je ukazano na važnost politike otvorenih granica koju Crna Gora sprovodi, obezbjeđujući zaštitu izbjeglicama.

"Uz podsjećanje na istorijsku iskustvo Crne Gore devedesetih godina kada je primila skoro 150 hiljada izbjeglica sa Kosova i iz Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju.

Crna Gora je time, kako je ocijenjeno na sastanku, dala svjetski zapažen primjer humanosti i solidarnosti, imajući u vidu da su jedna četvrtina stanovništva bile izbjeglice.

"Sagovornici su apostrofirali značaj rada Koordinacionog tijela koje nadzire sprovođenje odluka o zaštiti izbjeglica iz Ukrajine i dogovorili nastavak intenzivne komunikacije u cilju rješavanja svih neophodnih procedura za njihov privremeni boravak i rad u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: