smatra da Nema političke volje za temeljnu transformaciju preduzeća

Predsjednik UO NPCG podnio ostavku: "Partije državne firme vide kao plijen"

Popović ističe da je svih pet nacionalnih parkova kojima gazduje NPCG za prvih šest mjeseci ove godine zabilježilo značajno veće prihode u odnosu za isti period 2021.

11730 pregleda 15 komentar(a)
Popović, Foto: Youtube/Screnshot
Popović, Foto: Youtube/Screnshot

Predsjednik Upravnog odbora Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) Nebojša Popović saopštio je da je podnio ostavku na tu poziciju.

Kazao je kako smatra da je jedino dugoročno rješenje za NPCG da se preduzeće temeljno restruktuira i transformiše, ali da za tako nešto nema političke volje i podrške države.

"Kao neko ko smatra da je jedini ispravan put za ozdravljenje JP za nacionalne parkove transformacija ili osnivanje novog preduzeća kako bi se isto postavilo na zdrave osnove, a s obzirom da za to trenutno nema razumijevanja, niti političke volje ili spremnosti kod resornog ministarstva da se razgovara, smatram poštenim da se povučem jer svaki drugi pristup smatram pogrešnim, sa dugoročno negativnim posledicama po JPNPCG. Duboko sam uvjeren da će prije ili kasnije nacionalni parkovi CG doživjeti prijeko potrebnu temeljnu reformu za koju snažno vjerujem da je jedino ispravno rešenje, što na prvom mjestu podrazumijeva obuzdavanje partitokratije koja je ključni faktor koji otežava uspješno upravljanje", saopštio je Popović.

Ističe da je svih pet nacionalnih parkova kojima gazduje NPCG za prvih šest mjeseci ove godine zabilježilo "značajno veće prihode u odnosu za isti period 2021."

"Tako je NP Biogradska gora zabilježio za 62 odsto prihoda više u odnosu na 2021. godinu, NP Lovćen 89 odsto prihoda više, NP Prokletije 108 odsto priohoda više, NP Durmitor 70 odsto, dok je NP Skadarsko jezero zabilježio čak 283 odsto prohoda više u odnosu na prvih šest mjeseci 2021. godine. Dakle, ukupni prihodi svih pet parkova su doslovce duplirani, tj. ostvareno je povećanje od 107 odsto. Nemam nikakvu dilemu da prezentirani podaci govore više nego dovoljno o tome koliko se 'kvalitetno' prije svega gazdovalo prošle godine u nacionalnim parkovima, te da je potrebno samo malo manje rasipništva i malo više discipline da se stanje koliko toliko upristoji", navodi Popović.

Ipak, kako je kazao, to nikako ne znači "da možemo biti zadovoljni".

"Kao što sam već saopštio, smatram da je jedino dugoročno rješenje za NP da se preduzeće temeljno restruktuira i transformiše. Kako je za takav poduhvat potrebna politička volja i podrška države, koja u ovom trenutku izostaje zbog različitih partijskih interesa koji državne firme posmatraju isključivo kao svoj plijen, smaram da je moja odluka da se povučem bila veoma laka. Nadam se da će i ovaj moj čin možda doprinijeti da država obrati više pažnje na nacionalne parkove, te da problem počne da sagledava i rješava strateški i sistemski", zaključio je Popović.