Uprava: Pojačati aktivnosti na sprječavanju šumskih požara

Iz Uprave ističu da je neophodna sistemski organizovana i neprekidna angažovanost svih, kao i pojačane aktivnosti na osmatranju, otkrivanju i prijavi šumskih požara, kako bi se oni blagovremeno i suzbili

2187 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprava za šume pozvala je građane i sve nadležne institucije da se zajedničkim naporima preduzmu pojačane aktivnosti na sprječavanju pojave šumskih požara, kao i na preduzimanju postupaka u slučaju njihove pojave i dojave nadležnim službama i institucijama.

Ukazuju da je zvanično počela ljetnja požarna sezona, kada su i mogućnosti za nastajanje požara izraženije, između ostalog, i zbog meteoroloških uslova.

Stoga je, ističu, neophodna sistemski organizovana i neprekidna angažovanost svih i pojačane aktivnosti na osmatranju, otkrivanju i prijavi šumskih požara, kako bi se oni blagovremeno i suzbili. Takođe je neophodno, naglašavaju iz Uprave, i da se građani suzdrže od nekontrolisanog čišćenja i paljenja svojih imanja, koje u najvećem broju slučajeva rezultira ogromnom štetom, ne samo po šume, već i po ljudske živote.

"Samo zajedničkim djelovanjem možemo podići kolektivnu svijest o zaštiti šuma i destruktivnoj snazi požara, zbog čega Uprava za šume ovim putem još jednom apeluje na sve da shvate ozbiljnost problema šumskih požara, da budu odgovorni pojedinci, koji se sa poštovanjem odnose prema prirodi, jer se ovaj problem ne može ni spriječiti ni riješiti bez zajedničkog djelovanja svih nas. Nedavni veliki požar u Herceg Novom bio je i više nego dovoljan znak upozorenja za sve, da je neophodno da izgradimo mnogo odgovorniji odnos kao pojedinci, kako bismo spriječili nastanak neprocjenivih šteta", navodi se u saopštenju.

Iz Uprave podsjećaju da građani požar mogu prijaviti na broj 112.

"Takođe ističemo da je Uprava za šume već uspostavila neprekidna dežurstva, a da su brojevi telefona dežurnih službenika po smjenama i danima istaknuti na poslovnim prostorijama svake područne jedinice, na koje građani mogu prijaviti nastanak požara."

"Na kraju, još jednom upućujemo apel i pozivamo sve da pokažu odgovoran, osvješćen i odnos poštovanja prema prirodi, koja je tu za sve nas, a koju uništavamo u nemjerljivim razmjerama. Budi odgovoran, spriječi požar", zaključuje se u saopštenju

Bonus video: