Nikšić dobio solarni park

"Tu smo da pokažemo građanima da je budućnost tu, da su nove tehnologije tu"

4643 pregleda 1 komentar(a)
Solarno drvo u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Solarno drvo u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Nikšić je na platou Doma revolucije dobio solarni park koji se sastoji od solarnog drveta, pet solarnih klupa i solarne nadstrešnice. Park, koji predstavlja pokaznu akciju upotrebe obnovljivih izvora energije, urađen je u sklopu Iner projekta i predat je na korišćenje Opštini Nikšić i građanima.

"Pogodilo se da ovo ide uporedo sa projektom 3000 + i 500+ ugradnje solarnih panela, tako da je Nikšić na neki način pogonski grad kada je u pitanju energetska efikasnost i energetska revolucija koja treba da se desi u narednom periodu", kazao je predsjednik Opštine Marko Kovačević.

Prema riječima Ane Milović Jasikovac, koordinatorke projekta koji realizuje Agencija za lokalnu demokratiju, a glavni partner je grad Ilok, Iner projekat se odnosi na inteligentni energetski menadžment i promociju obnovljivih izvora energije.

"Tu smo da pokažemo građanima da je budućnost tu, da su nove tehnologije tu. Zajedno sa Cetinjem , Opština Nikšić je jedna od prvih koje su dobile lokalnu tipologiju zgrada i gdje je urađeno pet energetskih pregleda javnih zgrada. To je odlična osnova dokumenata za dalje projekte ovog tipa", istakla je Milović Jasikovac.

Danijela Đurović, predstavnica konzorcijuma Mebs-Mikromont, koji je izveo radove na solarnom parku, kazala je da je ukupna snaga panela koji napajaju dvije baterije ispred solarnog drveta nešto manja od jednog kilovata ofgrid sistema.

"To je sasvim dovoljno da ove baterije rade 2-3 dana čak i u danima kada nema sunca, za sve one proklaznike koji ovdje žele napuniti telefone, pokretne računare. Drugi dio su solarne klupe, četiri na platou i jedna na igralištu, i treći je solarni parking ukupne snage deset kilovati koji je u paralelnom radu sa mrežom i on je taj tzv. ongrid sistem", kazala je Đurović.

Solarni park
foto: Svetlana Mandić

Elektrotehnička škola “Vaso Aligrudić“ iz Podgorice i Srednja stručna škola iz Nikšića dobili su off grid setove za učenje.

Agencija za lokalnu demokratiju je, zajedno sa Opštinom Nikšić, organizovala i dvodnevnu prekograničnu konferenciju pod nazivom “Obnovljivi izvori energije i energetski menadžment u javnom sektoru u prekograničnoj oblasti – zajednički izazovi i rješenja”, a učešće su uzeli predstavnici ministarstava ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i kapitalnih investicija, Elektroprivrede Crne Gore, Mašinskog fakulteta, lokalne samouprave, nevladinih organizacija…

Cilj Iner projekta, finansiranog iz IPA programa prekogranične saradnje Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, je zaštita životne sredine i prirode, poboljšanje prevencije rizika i promocija održive energije i energetske efikasnosti.

Ukupan budžet projekta, koji traje 30 mjeseci, je preko 1,1 milion eura, od čega EU finansira 85 odsta sredstava.

Bonus video: