Radnici "Vektre Jakić" traže plate i ponovno otvaranje fabrike

Bivši zaposleni u kompaniji, kojima se duguje između 18 i 30 zarada, blokirali su juče na pola sata put Pljevlja-Đurđevića Tara

771 pregleda 1 komentar(a)
Sa jučerašnje blokade puta u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Sa jučerašnje blokade puta u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Bivši radnici pljevaljske kompanije "Vektre Jakić" blokirali su juče na pola sata put Pljevlja-Đurđevića Tara u mjestu Radosavac, nedaleko od ulaska u krug preduzeća.

Predstavnik radnika Željko Mazalica kazao je da su se na to odlučili nakon više puta organizovanih protesta ispred zgrade Opštine i uprave kompanije, jer niko iz Vlade nije odgovorio na njihove zahtjeve koje su javno saopštili na protestu organizovanom prethodne sedmice.

"Čekali smo odgovor iz Vlade, a ovo što smo mi primorani da na ovaj način iskažemo nezadovoljstvo i tražimo naša prava je bruka i sramota crnogorske Vlade. Niko nam se nije obratio, ni Dragan Brković ni Dritan Abazović, oni izgleda imaju preča posla i neće sa nama da se bave", rekao je Mazalica.

Kazao je da mu je žao što "Vektra Jakić" ne radi jer bi u njoj zaposlenje moglo da nađe 500 radnika, koji su sad, kako ističe, primorani da u potrazi za zaposlenjem odlaze iz Pljevalja.

"Mi samo tražimo naša potraživanja da nam uplate plate, doprinose i da fabrika počne da radi", rekao je Mazalica.

Brković zaposlenima, kako tvrde duguje između 18 i 30 zarada, zavisno od kada su dobili otkaz. Proizvodnja u "Vektri Jakić" prekinuta je krajem 2018. godine i do danas u firmu nije uveden stečaj, iako firma duguje milionske iznose zaposlenima, državi i Opštini Pljevlja.

Istakao je da su za sada jedino poršku dobili od predsjednika opštine Rajka Kovačevića i DPS-a.

"Dosta građana nas podržava a naše bivše kolege da li ne smiju da dođu jer očekuju da će se Brković ponovo vratiti ili je nešto drugo u pitanju ne znam", rekao je Mazalica.

Najavio je i češće blokade puteva ako ne bude udovoljeno njihovim zahtjevima.

U "Vektri Jakić", ističe Mazalica, trenutno rade samo dva stražara jer su zaposleni u Upravi napustili kompaniju.

"On im je obećao navodno i ove sedmice da će uplatiti tri plate i da im uplati doprinose za njih desetak što su radili ali kao što vidite od toga nema ništa. Nije Brković to obećavao samo ove sedmice, već sedmicama unazad, zamajavajući na taj način radnike", rekao je Mazalica.

On je poručio premijeru Abazoviću da što prije riješi situaciju u "Vektri Jakić" i ostavi priču o pravljenju cementare u Pljevljima.

"To neka dođe neka priča pred izbore, a sad neka riješi ovaj problem. Vidim da Vlada pomaže Daki Davidoviću u kupovini Željezare a nas ne vide niti ih interesujemo kao da smo građani drugog reda. Možda nekome nije ni u interesu da otvori ovu fabriku", rekao je Mazalica.

Boško Pejović, bivši radnik "Vektre optel" i "Vektre Jakić" rekao je da Brković njemu duguje 60 zarada.

"Dužan mi je plate za pet godina, a od deset godina rada u predeuzeću sedam godina nije uplatio doprinose. Fabrika je u potpunosti uništena, jedino je krov na zgradama ostao", rekao je Pejović.

Kazao je da je posljednji napustio firmu, nadajući se da će Brković ispuniti obećanja i isplatiti im zaostale zarade.

"Bilo je i ponuda da se odreknemo nekog dijela zarade, ali je to na kraju sve propalo i sad je trenutno stečaj", rekao je Pejović.

Bonus video: