Kolašin: Dnevni boravak za stare otvorili, pa zatvorili

Najavljivan skoro tri godine, boravak za penzionere u Kolašinu radio samo u novembru. Novo rukovodstvo Opštine najavilo mogućnost ponovnog uspostavljanja tog oblika podrške starijima

4314 pregleda 5 komentar(a)
Vrata zaključana: Dnevni boravak za penzionere u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Vrata zaključana: Dnevni boravak za penzionere u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Dnevni boravak za stare u Kolašinu, najavljivan skoro tri godine, profunkcionisao je lani u novembru, ali je radio tek mjesec.

Od početka ove godine, vrata tog objekta su zaključana, a moderno i funkcionalno opremljeni prostor nedostupan za one kojima je namijenjen.

Najstariji Kolašinci, kao i godinama unazad, trenutno su bez prostora gdje bi mogli da provode određeni dio dana, ali i da dobiju topli obrok i najneophodniju stručnu podršku.

Privilegiju da imaju na raspolaganju servis za podršku i način da, družeći se prekrate dio dugih monotonih staračkih dana, pripadnici “trećeg doba” u toj varoši imali su samo kratko.

Nakon isteka roka za projekat, koji su relizovali resorno ministarstvo i UNDP, taj servis je ostao bez potrebnog novaca za funkcionisanje. Međutim, lokalna vlast najavljuje da će naći način da taj vid podrške starijim sugrađanima ponovo profunkcioniše. To je, između ostalog, bila i obaveza Opštine, nakon što se projekat završi.

Dnevni boravak u Kolašinu, kao i 13 sličnih objakta, u nekoliko crnogorskih opština, resorno ministarstvo otvorilo je u saradnji sa Kancelarijom programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kroz projekat razvoja kapaciteta usluge socijalne zaštite u našoj državi. U okviru tog projekta trajalo je i dugo adaptiranje prostora u Kolašinu. Opština je, provobitno, bez nekog valjanog razloga, prolongirala odluku o određivanju lokacije. Konačno, skupštinskom odlukom, za potrebe Dnevnog boravka za stare ustupila prostor od 80m2 kvadrata u zgradi koja je opštinsko vlasništvo. Taj objekat, u kojem su i prostorije organizacije penzionera, nalazi se u Ulici Jagoša Simonovića.

Dnevni boravak, kako je prvobitno bilo planirano, osmišljen je da starijim osobama pruži usluge toplog obroka, psihosocijalne podrške, sitnih medicinskih usluga… Takođe i organizovanje društvenih igara, dnevno posluženje, realizacija radionica u saradnji sa osnovnim školama, organizovanje izleta…

Novoizabrana predsjednica Opštine Marta Šćepanović i rukovodilac kolašinske službe Centra za socijalni rad Duško Šćepanović, prije nekoliko dana posjetili su taj prostor. Najavaljeno je da će biti osmišljen način da Opština preko

licenciranih organizacija ili pojedinaca ponovo pokrene predviđeni servis za starije sugrađane.

Prilikom obilaska objekta, predsjednica Opštine najavila je mogućnost da lokalna samouprava, odričući se dijela tekućih rashoda, uštedi za ponovno uspostavljanja tog oblika podrške starijima. Dogovoreno je i uređenje bašte ispred objekta, kako bi stariji dobili dodatni uslovni prostor.

U Kolašinu je oko 1.400 penzionera, a iz njihove organizacije više puta je ponovljeno da im položaj nije zavidan. Iz te organizacije ocjenjuju da je njihovim vršnjacima, naročito u selima, potrebna višestruka i multidiscplinarna podrška. Objašnjavaju da je pandemija donijela nove strahove, izolovanost i nove egzistencijalne probleme.

“Podjednako bitno kao i novac za osnovne potrebe je uključivanje starijih u aktivnosti koje su primjerene njihovom zdravstvenom stanju i starosnom dobu. Druženje, zabava, razgovori, izleti… sve bi to upotpunilo i uljepšalo njihovu svakodnevnicu. Mi se trudimo, i pored ograničenih sredstava, da dio tih potreba i zadovoljimo. Međutim, opet ostaje veliki broj naših vršnjaka izvan toga. Ili su daleko od grada ili su bolesni”, objašnjavaju u Opštinskoj organizaciji penzionera.

Stara i nemoćna lica među prioritetnim su grupama u lokalnom planu dječje i socijalne zaštite za Opštinu Kolašin do 2025. godine. Tim dokumentom definisano je da u naredne tri godine, pored funkcionisanja dnevnog boravka, za starije Kolašince budu uspostavljene savjetodavno-terapijske i socijalno-edukativne usluge. Takođe, i da se pripadnici trećeg doba što bolje inforimišu o pravima iz socijalne i dječije zaštite i uspostave integrisane usluge onima koji žive na seoskom području.

Slična situacija i u Mojkovcu, ove godine nema para

Slična situacija je i u Mojkovcu. Tamo je Dnevni boravak za stare otvoren krajem oktobra 2015. godine, a otvorila ga je tadašnja ministarska Zorica Kovačević. Međutim, i taj objekat je zatvoren završetkom projekta, a lokalna uprava nije imala novca da sugrađanima vrati taj oblik podrške.

Kako su “Vijestima” nezvanično kazali u Opštini, ni ove godine nema para da Dnevni boravak profunkcioniše. O tome se, kažu, može razmišljati tek narednih godina.

Bonus video: