Anima: Godinu nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici i dalje primjetne polarizacije, čak i zloupotrebe žrtava genocida

"Pamtimo genocid u Srebrenici, jer je to dio kolektivne odgovornosti za ono što se činilo u naše ime"

2924 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Godinu nakon što je u Skupštini Crne Gore usvojena Rezolucija o zabrani negiranja genocida u Srebrenici smatramo da cilj usvojene Rezolucije - da doprinese demokratizaciji i pomirenju - nije ostvaren i da su u društveno-političkom životu primjetne polarizacije, čak i zloupotrebe žrtava genocida.

To su saopštila Nevladine organizacija Anima, iz koje je navedeno i da njihove aktivistkinje ove godine nisu u mogućnosti da budu u Srebrenici 11. jula, kada se navršava 27 godina od genocida u tom gradu, kako su istakle najvećeg zločina počinjenog na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Iz ove NVO podsjetili su da je prvi put promijenjena vlast u Crnoj Gori od ratnih dešavanja u BiH u Skupštini 7. juna 2021. usvojila pomenutu Rezoluciju, kojom se zabranjuju i osuđuju izjave, postupci i politike koji negiraju ili dovode u pitanje da se u Srebrenici desio genocid, a da 11. jul se proglašava Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Zbog svega navedenog, kako kažu iz NVO Anima, neophodno je sjetiti se Srebrenice:

- zbog saosjećanja, solidarnosti i odgovornosti prema žrtvama genocida u Srebrenici koje još čekaju na zadovoljenje pravde;

- zbog crnogorske javnosti u kojoj se mora prestati sa negiranjem, poricanjem, minimiziranjem zločina koji su se desili u ratu devedesetih;

- zbog toga što razvoj društva zahtijeva njegovanja kulture sjećanja i solidarnosti.

- zbog toga što svakodnevica ukazuje na stalne izazove nacionalizma i izostanak povjerenja u institucije koje bi morale da obezbijede razvoj svijesti, pravde i mira.

"Pamtimo genocid u Srebrenici, jer je to dio kolektivne odgovornosti za ono što se činilo u naše ime. Da se nikad ne ponovi", ističe se u saopštenju ove NVO.

Anima u saopštenju podsjeća da su 11. jula 1995. godine oružane formacije Republike Srpske na čelu sa haškim osuđenikom Ratkom Mladićem okupirale Srebrenicu, zaštićenu zonu UN-a. Režim Slobodana Miloševića pružio je cjelokupnu vojnu, logističku, finansijsku i političku pomoć u izvršenju genocida i do danas se ne zna koja je uloga Crne Gore u tim dešavanjima. Prema zvaničnim podacima ubijene su 8.372 osobe bošnjačke nacinalnosti.

Bonus video: