Ministarstvo prosvjete: Nemamo ingerencije nad upisom u privatne škole

"Srednje vjerske škole koje izvode javno važeće obrazovne programe, u ovom slučaju gimnazijski, mogu se finansirati iz budžeta Crne Gore. Vjerska škola koja je licencirana, odnosno akreditovana kao obrazovna ustanova, ima pravo na finansiranje iz državnog budžeta, srazmjerno broju učenika, u skladu sa Zakonom"

5444 pregleda 1 komentar(a)
Ministarstvo prosvjete, Foto: Boris Pejović
Ministarstvo prosvjete, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo prosvjete nema ingerencije nad upisom u privatne školske ustanove.

To je saopšteno iz tog Vladinog resora u vezi sa dvije privatne vjerske srednje škole, a koje bi prema najavama trebalo sa radom da počnu u septembru.

"Srednje vjerske škole koje izvode javno važeće obrazovne programe, u ovom slučaju gimnazijski, mogu se finansirati iz budžeta Crne Gore. Vjerska škola koja je licencirana, odnosno akreditovana kao obrazovna ustanova, ima pravo na finansiranje iz državnog budžeta, srazmjerno broju učenika, u skladu sa Zakonom", piše u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Iz tog Vladinog resora navode da je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta 42. Vlade Crne Gore, potpisalo dozvole za rad dvijema privatnim vjerskim srednjima školama u Podgorici (18. aprila) i Nikšiću (14. aprila), što je i objavljeno u Službenom listu 28. aprila ove godine.

"Ministarstvu su osnivači dostavili odluku da će Gimnazija "Sveti Sava" iz Podgorice i Gimnazija "Mitropolit hadži Sava Kosanović" iz Nikšića realizovati javno važeći program opšte gimnazije, koji je još ranije donijelo Ministarstvo prosvjete na predlog Nacionalnog savjeta za obrazovanje, u skladu sa članom 22 Opšteg zakona o obrazovanju. To znači da nije bilo potrebno ponovo sprovesti postupak utvrđivanja javne važnosti programa, jer se po istom programu organizuje nastava u svim Javnim ustanovama Gimnazije u Crnoj Gori. Prema Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, član 54, "vjerska zajednica može da osniva vjerske škole svih nivoa obrazovanja, osim osnovne škole", koja je po zakonu obavezna", poručili su iz Ministarstva prosvjete.

Bonus video: