Uprava za katastar: Postupanje po Odluci o uvođenju restriktivnih mjera zahtijevalo hronologiju upisa za svako lice

"Medijski nastupi drugih državnih organa o broju zamrznute imovine ne želimo komentarisati jer nijesu bili u posjedu svih podataka vezanih za ove upravne predmete. Zaključujemo da smo našim rješenjima spriječili moguću zloupotrebu otuđenja i opterećenja nepokretnosti, što bi imalo neprocjenljivu štetu i posledice za državu"

3844 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Primjenom Odluka o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera objavljenih u Službenom listu koje sadrže podatke ime i prezime i datum rođenja, jedini način utvrđivanja identiteta navedenih lica u evidenciji katastra u datom momentu se moglo utvrditi kroz pretragu po imenu i prezimenu. Kako Odluke ne sadrže brojeve pasoša kao identifikacionog dokumenta, a u katastarskoj evidenciju se nalaze lica sa istim imenom i prezimenom postupak je zahtijevao hronologiju upisa za svako lice ponaosob.

To su saopštili iz Uprave za katastar i državnu imovinu reagujući na navode koji su iznijeti u emisiji Načisto.

Iz ove Uprave kazali su da postupaju u skladu sa Odlukom o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih Odlukama Savjeta Evropske unije objavljenih u Službenom listu Crne Gore, a koja se odnose na zamrzavanje imovine preko 700 ruskih državljana.

Odluka je, navode, sadržala podatke o imenu i prezimenu i datumu rođenja.

Na osnovu Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti definisano da se u katastar nepokretnosti za fizička lica upisuje jedinstveni matični broj i za pravna lica upisuje matični broj koji je upisan u poslovnom registru.

"Za strana lica u katastarskoj evidenciji se upisuju podaci iz važeće putne isprave druge države. Primjenom navedenih Odluka o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera objavljenih u Službenom listu Crne Gore koje sadrže podatke ime i prezime i datum rođenja, jedini način utvrđivanja identiteta navedenih lica u evidenciji katastra u datom momentu se moglo utvrditi kroz pretragu po imenu i prezimenu. Kako Odluke ne sadrže brojeve pasoša kao identifikacionog dokumenta, a u katastarskoj evidenciju se nalaze lica sa istim imenom i prezimenom postupak je zahtijevao hronologiju upisa za svako lice ponaosob", kazali su iz Uprave.

Navode da su područne jedinice Uprave su bez odlaganja pristupile pretrazi po imenu i prezimenu jer katastarska evidencija ne sadrži podatke o datumu rođenja, i donijele su rješenje i za svako lice čija imena i prezimena su se podudarala.

"Danom donošenja rješenja odmah se pristupilo izradi hronologije upisa (koja zahtijeva određeno vrijeme i koja se zbog hitnosti postupka, i opasnosti od otuđenja i opterećenja imovine nije mogla odraditi ranije) radi utvrđivanja stvarnog prava svojine za lica čija imena i prezimena su se podudarala sa Odlukom. Za svako lice koje je sadržalo isto ime i prezime, a ne iste lične podatke, Područne jedinice Upave su po službenoj dužnosti izvršile ispravku rješenja", tvrde iz Uprave.

Dodaju da se upravni postupak bio u toku i da se Uprava po ovom pitanju nije oglašavala jer isti nije okončan.

"Medijski nastupi drugih državnih organa o broju zamrznute imovine ne želimo komentarisati jer nijesu bili u posjedu svih podataka vezanih za ove upravne predmete. Zaključujemo da smo našim rješenjima spriječili moguću zloupotrebu otuđenja i opterećenja nepokretnosti, što bi imalo neprocjenljivu štetu i posledice za državu. Smatramo da je ovim postupanjem Uprava za katastar i državnu imovinu predstavila našu državu kao ozbiljnog kandidata u procesu priključenja Evropskoj uniji, i da ista postupa u skladu sa njenim Odlukama, jer svako otuđenje i opterećenje nepokretnosti koje se mogla desiti u datom momentu urušilo bi međunarodni ugled naše Države", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: