Vlaović na čelu Nacionalnog savjeta za kulturu i Nacionalne komisije za Unesko

Predviđeno je da Nacionalni savjet za kulturu: prati i analizira stanje kulture u Crnoj Gori, daje smjernice za kreiranje i utvrđivanje kulturne politike, daje prijedloge za razvoj i unapređivanje pojedinih oblasti i djelatnosti kulture, daje mišljenja, primjedbe i sugestije na strateška dokumenta i programe razvoja kulture

4617 pregleda 4 komentar(a)
Vlaović, Foto: Boris Pejović
Vlaović, Foto: Boris Pejović

Vlada je, na današnjoj sjednici, na predlog Ministarstva kulture i medija, usvojila Odluku o obrazovanju Nacionalnog savjeta za kulturu i Odluku o obrazovanju Nacionalne komisije za Unesko.

U Odluci o obrazovanju Nacionalnog savjeta za kulturu navodi se da je predsjednica tog tijela ministarka kulture i medija Maša Vlaović, dok su članovi violinista Roman Simović, gitarista Miloš Karadaglić, slikar Ilija Šoškić, režiser i scenarista Vlatko Gilić, književnik Ognjen Spahić, rediteljka Lidija Dedović, rediteljka, te aranžer i kompozitor Janko Nilović.

Članovi Savjeta su i prof. crnogorskog jezika i književnosti Aleksandra Vuković, književnik Andrej Nikolaidis, vizuelna umjetnica Milena Mijović Durutović, slikar Rajko Todorović Todor, rediteljka i spisateljica Teona Strugar, muzeolog Nemanja Čavlović, književnik Branko Banjević, kao i diplomate Branko Perović i Miodrag Lekić.

Mandat predsjednika i članova Nacionalnog savjeta traje četiri godine.

Predviđeno je da Nacionalni savjet za kulturu: prati i analizira stanje kulture u Crnoj Gori, daje smjernice za kreiranje i utvrđivanje kulturne politike, daje prijedloge za razvoj i unapređivanje pojedinih oblasti i djelatnosti kulture, daje mišljenja, primjedbe i sugestije na strateška dokumenta i programe razvoja kulture.

Takođe, predviđeno je da Savjet predlaže mjere za unaprjeđivanje međuresorske saradnje, kao i da razmatra stanje međunarodne kulturne saradnje i prezentacije crnogorske kulture i predlaže mjere za njihovo unaprjeđivanje.

U Odluci o obrazovanju Nacionalne komisije za Unesko navodi se da je predsjednica tog tijela ministarka kulture i medija Maša Vlaović, a da su članovi ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović, ambasador Crne Gore u Francuskoj Ivan Ivanišević, v.d. direktora Uprave za zaštitu kulturnih dobara Mladen Zagarčanin.

Članovi Nacionalne komisije za Unesko su i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić, v.d. pomoćnice direktora Uprave za zaštitu kulturnih dobara Petra Zdravković, antropološkinja Milica Nikolić, dipl. inženjerka arhitekture Biljana Gligorić, vanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Crne Gore Veljko Radulović, docent na Pomorskom fakultetu UCG Stevan Kordić, vanredna profesorica na Arhitektonskom fakultetu UCG Slavica Stamatović-Vučković, docent na Filozofskom fakultetu UCG Adnan Prekić i dizajnerka i kostimografkinja Tijana Todorović.

Predviđeno je da su zadaci Komisije da koordinira i unaprjeđuje aktivnosti i saradnju ministarstava i državnih organa i institucija nadležnih za donošenje i sprovođenje mjera i aktivnosti Crne Gore u okviru saradnje sa Uneskom, omogućava uspostavljanje direktne veze između Uneska i obrazovnih, naučnih i kulturnih institucija i organizacija civilnog društva u Crnoj Gori i utvrđuje prioritete i efikasne metode na planu razvoja i jačanja saradnje Crne Gore sa Uneskom.

"Među zadacima Komisije su i da učestvuje u pripremi, izvršenju i evaluaciji programa i projekata UNESCO u Crnoj Gori i da informiše Vladu Crne Gore o ciljevima i aktivnostima UNESCO i kontinuirano prati i analizira sprovođenje predloženih mjera", saopšteno je iz PR centra.