Ponovo poplava, zaposleni spašavali stvari

Krov na zgradi Dnevnog centra, iako saniran prije nekoliko dana, ponovo je protočio

7537 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Krov na zgradi Dnevnog centra za djecu i mlade sa teškoćama u razvoju, odnosno Crvenog krsta Tivta ponovo je protočio juče ujutro, nakon što je u tom gradu pala malo obilnija kiša.

Voda je prodrla kroz limeni prekrivač krova kojeg je izvođač radova na tom objektu, podgorička firma “Artek” navodno sanirala prije nekoliko dana, nakon što se sredinom prošlog mjeseca već jednom desila slična poplava u objektu sagrađenom prije nepune dvije godine.

”Opet smo došli u situaciju da moramo da skupljamo vodu i da spasavamo stvari. Najžalosnije je što se to desilo na ovoliku količinu kiše, šta ćemo da radimo sljedeći put? Opet se ovo dešava u kancelariji u kojoj je kompletna dokumentacija Dnevnog centra, sreća je što smo na poslu, inače bi neko morao da dežura. To toči i dalje. Obaviještene su sve relevante osobe u Opštini, kao i izvođač koji je obećao da će danas doći da vidi. Mi nemamo ništa od gledanja, to ništa ne rješava, oni su imali vremena da ovo riješe. Treba svaki put kada pada kiša ovo da prolazimo. Od samog starta je vlaga u podrumima, ali nismo se nadali da će ploča da protoči. Ne znamo više šta da očekujemo”, kazao je direktor Dnevnog centra Srđan Krunić.

U izgradnju ovog multifunkcionalnog objekta u Zagrebačkoj ulici na Seljanovu, Opština je za vrijeme bivše lokalne DPS-SD-HGI vlasti uložila preko 700.000 eura, a zgradu su par dana prije parlamentarnih i lokalnih izbora, u avgustu 2020. svečano otvorili tadašnji premijer Duško Marković (DPS) i gradonačelnik Siniša Kusovac (DPS). Zgrada je, u međuvremenu, pokazala niz manjkavosti, među kojima i propuštanje krova, kao i stalno probijanje podzemnih voda u podrumskoj etaži.

Garantni rok za taj objekat, po računici investitora - Opštine Tivat, ističe 16. jula, dok iz kompanije “Artek” tvde da je on istekao “prije dva-tri mjeseca jer je tekao od dana tehničkog prijema”. Iz te firme su juče poručili da će ipak sanirati oštećenja i riješiti problem u zgradi o svom trošku.

Investicija vrijedna preko 700.000 eura, na uporno insistiranje Kusovca (DPS), realizovana je na mjestu gdje se nalazila montažna baraka Crvenog krsta, iako su se građani bunili zbog gabarita novog objekta koji je narušio uslove života stanara jedne od obližnjih stambenih zgrada. Primjedbe su imali i roditelji djece sa posebnim potrebama koji su ukazivali da to nije adekvatno mjesto za objekat u kojem će većinu dana provoditi njihova djeca, jer nemaju ni najmanji dvorišni prostor. Tokom gradnje, pojavili su se i problem sa podzemnim vodama, pa je temeljna jama novog objekta kojeg je finansirala Opština Tivat, više ličila na olimpijski bazen nego na adekvatnu osnovu objekta koji treba da ima podrum, prizemlje, sprat i nisko potkrovlje.

Magacin Crvenog krsta stalno vlaži, pa uprava te humanitarne organizacije garderobu i hranu koju dijeli siromašnima drži u svojim kancelarijama, ili mora tražiti alternativna rješenja za njeno skladištenje. Osim podruma koji plavi, u zadnjih mjesec dana kao novi veliki problem pojavio se i krov koji propušta veliku količinu vode, pa je zgrada već sada značajno oštećena i vrlo problematična za normalno korišćenje.

Izgradnju i početak funkcionisanja Dnevnog centra su pratile brojne kontroverze: od nezadovoljstva građana i roditelja štićenika izabranom lokacijom, preko manjkavog projekta koji je rezultirao da na kraju korisnici dobiju mnogo manje prostora nego što su njihove potrebe, nekvalitetno izvedenih radova koje je obavljao “Artek”, do početka rada novoformirane opštinske javne ustanove mjesecima prije njenog zvaničnog otvaranja i prije prijema prvih štićenika, a sve to uz isplatu punih plata menadžmentu i osoblju te JU koje tada uopšte nije ni imalo posla, te zapošljavanja u ovoj JU osoblja koje nije ispunjavalo zakonske uslove. U sve to bili su uključeni istaknuti funkcioneri tivatskog DPS-a, bivša gradonačelnica Snežana Matijević koja je bila prvi direktor novoformirane JU Dnevni centar, Kusovac, bivša opštinska sekretarka za mlade, sport i socijalna pitanja Darka Ognjanović, kao i tadašnja predsjednica OO DPS Jovanka Laličić koja je čak iskoristila i priliku da u novoj JU za zamjenika direktrora zaposli svog zeta - stomatologa iz Nikšića.

Opština je prije nekoliko dana pismeno podnijela zahtjev izvođaču radova “Arteku”, da se odrade aktivnosti na sprečavanju prodora vode u podrumske prostorije, kao i odradi sanacija krova.

”Bilo šta da se desi i nakon isteka garantnog roka, izvođač je u obavezi da sanira targetirane probleme i otkloni nedostatke, jer su u zakonskom roku evidentirani, a nisu riješeni”, saopšteno je iz Opštine.

U lokalnoj upravi Tivta smatraju da je sazrelo vrijeme da zbog brojnih problema koje su u proteklom periodu imali sa nesavjesnm ponašanjem izvođača radova na više projekata izgradnje lokalnih javnih objekata i infrastrukture, kašnjenjima i lošim kvalitetom izvedenih radova, osim naknade troškova sudski putem, pokrenu i zvaničnu procedura za ukidanje licenci za rad takvim lošim izvođačima radova, kao i posebno frmama koje su obavljale nadzor nad njima “jer očito nisu savjesno radili svoj posao u korist investitora koji i plaća nadzor da se ovaj postara da se poslovi završe kvalitetno i u ugovorenim rokovima”.

Bonus video: