Ibrahimović: Kulturom sjećanja i marginalizacijom politika koje su dovele do genocida u Srebrenici protiv novih genocida

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari danas će biti obilježena 27. godišnjica genocida nad Bošnjacima koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine

3363 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Bscg.me
Foto: Bscg.me

Politike slične onima koje su 1995. godine dovele do genocida u Srebrenici i danas su prisutne ovdje i širom svijeta i njihovo prepoznavanje i marginalizacija, uz kulturu pamćenja, predstavljaju najučinkovitiji mehanizam borbe protiv novih genocida, saopštio je lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Ibrahimović danas prisustvuje komemoraciji i kolektivnoj dženazi žrtvama genocida u Potočarima.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari danas će biti obilježena 27. godišnjica genocida nad Bošnjacima koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine.

"11. jul u Srebrenici, nepregledna polja bijelih nišana Mezarja u Potočarima i majke Srebrenice danas, na Bajram, glasnije nego inače pozivaju svijet da odlučno kaže ne svim potencijalnim Srebrenicama i da iza toga ne svijet stane svim sredstvima. Tu obavezu imamo prema žrtvama Srebrenice i prema budućnosti čovječanstva. Moje dove upućujem za šehide Srebrenice, da im Allah dž.š podari Dženet, kao i za majke Srebrenice, da im nastavi davati snagu za dostojanstveno podnošenje bola, istrajnost u traženju i pokazivanju istine i borbu protiv zaborava. Da se nikada, nikome ne ponovi Srebrenica", naveo je Ibrahimović.

Bonus video: