Đeka: Konstruktivan dijalog i dobra saradnja su model svakog uspjeha

Đeka je naveo da je Vlada usvojila novi strateški dokument u oblasti zaštite od diskriminacije i promocije jednakosti osoba sa invaliditetom za petogodišnji period

2656 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Unapređenje sveukupnog kvaliteta života osoba sa invaliditetom, djece i mladih sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica oblast je koja zahtijeva sektorski pristup, kazao je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.

On je, u razgovoru sa Milisavom Koraćem i Rizajom Dervišagom ispred Saveza udruženja roditelje djece i omladine sa teškoćama u razvoju „Naša inicijativa“, poručio da su konstruktivan dijalog i dobra saradnja model svakog uspjeha.

Korać je, kako je saopšteno iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, pojasnio da je ta nevladina organizacija (NVO) od osnivanja 2002. godine fokusirala rad na unapređenje položaja djece i maldih sa smetnjama u razvoju i njihovih roditelja u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovanja, zapošljavanja, kao i zaštite od diskriminacije.

On je rekao da i pored ostvarenih rezultata na unapređenju sveobuhvatnog položaja tih osoba u prethodnom periodu, ostaju i dalje brojni izazovi čije bi rješavanje trebalo da doprinesu daljem unapređenju kvaliteta života.

„Korać je istakao saradnju sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava na zaštiti od diskriminacije i promociji jednakosti osoba sa invaliditetom i apelovao da se ubrza objavljivanje javnih konkursa za finansiranje projekata/programa NVO kako bi sredstva iz budžeta pomogla realizaciju kvalitetnih projekata“, kaže se u saopštenju.

Đeka je istakao da Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, iako jedan od najmanjih resora, u kontinuitetu dijeli najviše sredstava po toj osnovi.

Ministarstvo, kako se navodi, svake godine raspisuje pet javnih konkursa za pet oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava, od kojih posebnu oblast čini unapređenje položaja lica sa invaliditetom.

Đeka je naveo da je konstruktivan dijalog i dobra saradnja model svakog uspjeha i da će u resornom Ministarstvu uvijek imati kvalitetnog sagovornika.

“Takođe, radimo na tome da se javni konkursi što prije objave u skladu sa procedurom“, kazao je Đeka.

On je naveo da je Vlada prošle sedmice usvojila novi strateški dokument u oblasti zaštite od diskriminacije i promocije jednakosti osoba sa invaliditetom za petogodišnji period.

Đeka je kazao da očekuje da će naredni period biti prilika da se izazovi sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju dobrim dijelom i riješe kroz kvalitetne politike.

Bonus video: