Vag: Zajednički napori ključni za postizanje napretka u slučajevima napada na novinare

Kako je saopšteno iz OEBS-a, Vag je razgovarala sa predsjednikom Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, Mihailom Jovovićem

2300 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Misija OEBS u Crnoj Gori
Sa sastanka, Foto: Misija OEBS u Crnoj Gori

Bezbjednost novinara važna je komponenta koja se odnosi na dobro funkcionisanje demokratije, kazala je šefica Misije OEBS-a Dominik Vag i dodala da su zajednički napori ključni za postizanje napretka u slučajevima napada na novinare.

Kako je saopšteno iz OEBS-a, Vag je danas razgovarala sa predsjednikom Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, Mihailom Jovovićem.

“U okviru posvećenosti OEBS-a slobodi medija, koju dijele sve države učesnice, bezbjednost novinara i novinarki je važna komponenta koja se odnosi na dobro funkcionisanje demokratije, zbog čega je Misija zainteresovana za rad i mandat Komisije, kao i kakvu podršku može da pruži”, kaže se u saopštenju.

Vag je, kako se dodaje, pohvalila ulogu Jovovića i kazala da cijeni doprinos koji Komisija pravi kroz svoje izvještavanje Vladi, kao i ulogu Komisije u radu sa institucijama na zajedničkom rješavanju slučajeva napada na novinare.

“Zajednički napori Komisije i institucija su ključni za postizanje napretka. Misija je spremna da pomogne i, u okviru svog mandata, podrži Komisiju. Bez bezbjednosti istraživačkih novinara nema ni slobodne, ni kritičke misli“, kazala je Vag.

Jovović je zahvalio na interesovanju za rad Komisije i prilici da podijeli svoje utiske o izazovima sa kojima se Komisija susreće, kao i njenim planovima.

„Nadam se da će Misija ispitati mogućnosti za saradnju sa Komisijom u okviru svojih nadležnosti i planova“, kazao je Jovović.

Navodi se da Misija ostaje spremna da podrži Komisiju kroz jačanje njenih kapaciteta da ispuni svoj mandat.

Bonus video: