rezultati analize pokazali

Morska voda na crnogorskim kupalištima je dobrog kvaliteta

Institut za biologiju mora je sproveo analizu u periodu od 5. do 8. jula ove godine

1454 pregleda 4 komentar(a)
Budva (Ilustracija), Foto: Vuk Lajović
Budva (Ilustracija), Foto: Vuk Lajović

Morska voda na crnogorskim kupalištima je uglavnom dobrog kvaliteta - to su rezultati analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 5. do 8. jula ove godine.

Kako je saopšteno iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom rezultati su pokazali su da je na 89,1 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 6,4 odsto lokacija dobrog, dok je na 4,5 odsto lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

"Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima uglavnom dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju. Klasifikacija voda za kupanje u okviru ovogodišnjeg Programa praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode vrši se u skladu sa članom 8 Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje ("Službeni list Crne Gore", br. 028/19), kojim se vode za kupanje klasifikuju kao: "odlične", "dobre", "zadovoljavajuće" i "loše".

U opštini Ulcinj, od ukupno 18 lokacija na kojima se realizuje Program praćenja sanitarnog kvaliteta, morska voda je bila odličnog kvaliteta na njih 16 dok je na dva ona bila dobrog kvaliteta.

Analize su pokazale da je morska voda bila odličnog kvaliteta na svih 15 lokacija u opštini Bar.

Kada je u pitanju opština Budva, Program se realizuje na 32 lokacije, od kojih je na njih 31 voda bila odličnog, a na jednom zadovoljavajućeg kvaliteta.

U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, od ukupno devet lokacija voda je bila odličnog kvaliteta na njih osam dok je na jednoj lokaciji ona bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

Analize su pokazale da je u Kotoru na 9 lokacija voda bila odličnog, na tri lokacije dobrog i na tri zadovoljavajućeg kvaliteta.

U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 19 ona bila odličnog, a na dva dobrog kvaliteta", navodi se u saopštenju JP "Morsko dobro".

U saopštenju se navodi da je po nalogu Uprave za inspekcijske poslove, odsjek za inspekciju za vode, urađena vanredna analiza kvaliteta morske vode na obuhvatu kupališta 9H i 9H1, Dobrota, opština Kotor.

"Mikrobiološke analize su pokazale da je morska voda na ovoj lokaciji van propisanih granica, te je Inspektor za vode preduzeo postupanja u cilju zatvaranja kupališta i zabrane kupanja na istima. Institut za biologiju mora nastavlja uzimanje uzoraka morske vode sa ove lokacije sve dok rezultati analize uzorka morske vode sa kupališta ne budu zadovoljavali mjerodavne parametre za kvalitet vode za kupanje. Javno preduzeće će o dobijenim rezultatima blagovremeno obavijestiti javnost" ističu iz JP "Morsko dobro".