Bečić o 13. julu: Jedan od najčvršćih kamena temeljaca naše državnosti i simbol naše borbe za slobodu i protiv fašizma

"Za evropske integracije ne smije biti nikakvih zamjena, ne smije biti alternative i za Demokratsku Crnu Goru ih nema. Žrtva naših predaka, kojima nije bilo teško ni život položiti za slobodu i za državu, mora biti vodilja svima nama da do kraja istrajavamo na demokratizaciji crnogorskog društva"

3542 pregleda 7 komentar(a)
Bečić, Foto: Skupština.me/Igor Šljivančanin
Bečić, Foto: Skupština.me/Igor Šljivančanin

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić čestitao je građankama i građanima 13. jul, Dan državnosti, kako je rekao, "jedan od najznačajnijih datuma u našoj istoriji - jedan od najčvršćih kamena temeljaca naše državnosti i simbol naše borbe za slobodu i protiv fašizma".

"Uzvišena i pojačana emocija koju svaki član naše društvene zajednice osjeća pri samom pomenu trinaestog dana u mjesecu julu posljedica je značaja koji ovaj datum sa sobom nosi. A, kako i ne bi kad je naša država dvojako obilježena ovim danom - 1878. godine je stekla državnu nezavisnost na Berlinskom kongresu, a 1941. kroz hrabrost svojih kćeri i sinova koji su ustali protiv fašizma i okupacije postala je prepoznata u Evropi i šire", dodao je Bečić, a navodi se u saopštenju Demokrata.

Kako je naveo "zato je naša obaveza da uvijek i na svakom mjestu predstavljamo branu makar i verbalnim naznakama nečega što se može podvesti pod ovu apsolutno neprihvatljivu i monstruoznu formu radikalnog nacionalizma".

"Trinaestog jula prije više od osam decenija rekli smo ne neslobodi, ne lancima i okovima i ne prihvatanju zloslutne ideje da se cijela Evropa potčini ideologiji o supremaciji jedne rase ili jedne nacije nad svim ostalima i njenim suludim vođama", istakao je Bečić.

Državnost Crne Gore i njena nezavisnost, kaže on, osim članstvom u Sjevernoatlantskom savezu i osnaživanjem partnerstava u okviru njega, brani se i dodatno učvršćuje što skorijim učlanjenjem u Evropsku uniju.

"Dakle, za evropske integracije ne smije biti nikakvih zamjena, ne smije biti alternative i za Demokratsku Crnu Goru ih nema. Žrtva naših predaka, kojima nije bilo teško ni život položiti za slobodu i za državu, mora biti vodilja svima nama da do kraja istrajavamo na demokratizaciji crnogorskog društva, kroz dosljednu izgradnju njegovih institucija. Nelegitimni i antidemokratski procesi i njihovi akteri su nas samo privremeno spriječili na tom zadatku. Međutim, uvjeren sam da ćemo već u danima i nedjeljama pred nama nastaviti još snažnije i još brže. Zbog naše Crne Gore, zbog njene državnosti i njene nezavisnosti. Zbog njenih građana i njihovog prosperitetnijeg života. U to ime, svim građankama i građanima, u ime Demokrata i svoje ime još jednom čestitam 13. jul, Dan državnosti naše majke i naše jedine otadžbine Crne Gore", zaključio je Bečić.