Novaković Đurović: Crna Gora je zainteresovana za produbljivanje podrške UNDP-a

Novaković Đurović je istakla značaj saradnje Crne Gore i UNDP-a, u okviru sprovođenja politike održivog razvoja tokom proteklih godina

3934 pregleda 2 komentar(a)
Valter i Đuroviž, Foto: Vlada Crne Gore
Valter i Đuroviž, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora je zainteresovana za dalje produbljivanje podrške UNDP-a tokom pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom (EU), posebno u dijelu izgradnje i jačanja kapaciteta, reformskih procesa i definisanja razvojnih prioriteta.

To je kazala ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, tokom razgovora sa zamjenicom direktorke Regionalnog biroa UNDP-a za EU i CIS, Marinom Valter, na marginama Političkog foruma na visokom nivou.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade su kazali da delegacija Crne Gore učestvuje na tom forumu koji se svake godine se organizuje pod okriljem Ekonomsko-socijalnog savjeta Ujedinjenih nacija (ECOSOC) u Njujorku.

Kako je najavljeno, na tom Forumu Crna Gora će 15. jula predstaviti svoj Drugi dobrovoljni nacionalni izvještaj pod nazivom Crna Gora i ciljevi održivog razvoja od 2016. do ove godine.

“Ovaj dokument po prvi put daje realni presjek stanja za svih 17 ciljeva održivog razvoja UN Agende za održivi razvoj do 2030. godine, shodno raspoloživim podacima”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, vodeću ulogu u pripremi tog dokumenta imala je Kancelarija za održivi razvoj pri Generalnom sekretarijatu Vlade, uz veliku podršku sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori.

Novaković Đurović je istakla značaj saradnje Crne Gore i UNDP-a, u okviru sprovođenja politike održivog razvoja tokom proteklih godina.

“Ona je tokom sastanka ukazala na zainteresovanost Crne Gore za dalje produbljivanje podrške UNDP-a tokom pregovaračkog procesa sa EU, posebno u dijelu izgradnje i jačanja kapaciteta, reformskih procesa i definisanja razvojnih prioriteta”, rekli su iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Novaković Đurović je kazala da je od velikog značaja da podrška bude pružena u okviru poglavlja 23 i 24, kao i poglavlja osam i 27.

Ona je istakla da se u budućem periodu treba fokusirati na izazove koji su Drugim dobrovoljnim nacionalnim izvještajem prepoznati kao važni za dostizanje održivog razvoja crnogorskog društva, a u okviru čijeg prevazilaženja UNDP može pružiti svrsishodnu podršku.

“Tokom susreta izražena je i zainteresovanost za nastavkom saradnje u okviru oblasti pravedne tranzicije kroz koordinacionu ulogu Nacionalnog savjeta za održivi razvoj i Kancelarije za održivi razvoj”, rekli su iz Generalnog sekretarijata.

Kako su dodali, očekuje se i nastavak podrške i saradnje u oblasti klimatskih promjena, shodno definisanju budućeg nacinalnog doprinosa o smanjneju emisija ugljenika na 45 odsto do 2030. godine.

Valter je pozdravila napore i korake koje Crna Gora preduzima u dostizanju Agende 2030, i ponovila spremnost da UNDP svojom ekspertizom podstakne reformske procese u Crnoj Gori.

Bonus video: