Zlatni savjeti za vožnju auto-putem: Policija će stalno patrolirati autima, motorima i "presretačima"

Na auto-putu, vozač se mora kretati krajnjom desnom saobraćajnom trakom, osim ako je zauzeta vozilima, koja se kreću manjom brzinom

68307 pregleda 79 komentar(a)
Detalj sa auto-puta, Foto: Aleksandra Mudreša
Detalj sa auto-puta, Foto: Aleksandra Mudreša

Crnogorska policija napravila je plan prema kojem će saobraćajne ekipe automobilima, motorima i “presretačima” biti danonoćno u patrolama na auto-putu od Smokovca do Mateševa.

UP je “Vijestima” dostavila zlatna pravila ponašanja učesnika na auto-putu, na kojem je zabranjena vožnja vozila, čija je brzina manja od 50 km/h.

”Na auto-putu, vozač može da se uključi odnosno isključi samo prilaznim putem, namijenjenim za uključenje odnosno isključenje sa auto-puta. Vozač prilikom isključenja dužan je da vozilom blagovremeno zauzme položaj na krajnjoj desnoj saobraćajnoj traci i da što prije pređe na saobraćajnu traku za isključenje. Na auto-putu, vozač se mora kretati krajnjom desnom saobraćajnom trakom, osim ako je zauzeta vozilima, koja se kreću manjom brzinom. Saobraćajnom trakom za prinudno zaustavljanje vozila zabranjeno je kretanje vozila”, navodi policija.

Vozači teretnjaka, čija je najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kg i skupova vozila čija je dužina veća od sedam metara, mogu koristiti samo dvije saobraćajne trake uz desnu ivicu kolovoza...

foto: Monteput

”U slučaju zastoja na auto-putu, na kojem ne postoji saobraćajna traka za prinudno zaustavljanje vozači su dužni da ostave slobodan prostor za prolaz vozila pod pratnjom i vozila sa prvenstvom prolaza, tako što će vozači u desnoj saobraćajnoj traci zauzeti položaj uz desnu ivicu, a vozači u lijevoj saobraćajnoj traci zauzeti položaj uz lijevu ivicu saobraćajne trake. Na auto-putu vozač ne smije da zaustavlja i parkira vozilo, osim na mjestima koja su za to posebno obilježena. Vozač ne smije vršiti polukružno okretanje niti da se kreće unazad”, navodi policija.

Vozač koji je zbog neispravnosti na vozilu ili drugog razloga prinuđen da se na kolovozu dužan je da to uradi u traci za za prinudno zaustavljanje i da preduzme mjere da vozilo što prije ukloni sa kolovoza.

”A ako nema trake za prinudno zaustavljanje, dužan je vozilo obilježi sigurnosnim trouglom na udaljenosti ne manjoj od 50 metara i obavezno upaljenim svim pokazivačima pravca. Ukoliko se vozač nalazi van svog vozila na kolovozu obavezno mora da nosi prsluk sa reflektujućim osobinama. Zabranjeno je vučenje neispravnog vozila, osim ako je razlog za vuču nastao za vrijeme kretanja na auto-putu. Tada je vuča dozvoljena do prvog isključenja sa auto-puta. Pješak ne smije stupiti ni kretati se po kolovozu auto-puta”, navodi UP.

Bonus video: